Foto: Mango
Dūla un blogere Katrīna Puriņa (attēlā kopā ar meitām), kura savulaik popularitāti iemantoja kā pirmā "Latvijas princese", izmēģinājusi jaunu nodarbi – viņa nolēmusi lietderīgi izmantot mātes pienu, pagatavojot no tā ziepes.

Savā blogā Pērļu mamma divu meitu māte Puriņa ar citām māmiņām dalījusies receptē, kā mājas apstākļos pagatavot īpašās ziepītes. "Šī ir brīnišķīga ideja, kur likt sasaldētā mātes piena pārpalikumus, ja pašai piens pieticis visu ieplānoto bērniņa barošanas laiku," raksta Puriņa.

Ziepju pagatavošanai viņa izmantojusi Stendera gatavo ziepju masu, jo laika trūkuma dēļ viņai uzvārīt īsto ziepju masu nav izdevies, kā arī kaltētas lavandas un rudzupuķu ziedlapiņas.

Protams, par svarīgāko ziepju sastāvdaļu kļuvis pašas Puriņas sasaldētais mātes piens, bet vienām ziepēm viņa pievienojusi arī divas tējkarotes placentas pulvera.

Iesākumā Puriņa gatavo ziepju masu sadalījusi mazos gabaliņos un nelielās porcijās izkausējusi karsta ūdens peldē, tad viņa ziepju masai pievienojusi gandrīz tikpat daudz izkausēta, silta mātes piena, ko ātri iemaisījusi glicerīna masā.

Pēc tam viņa pievienojusi pāris pilienus eļļas, ziedlapiņas un placentas formas, un masu ielējusi formiņās, kur masai četras stundas ļauts sastingt istabas temperatūrā, bet gatavās ziepes Puriņa glabās ledusskapī, jo ziepju sastāvā ir mātes piens, nevis piena pulveris.

Gatavošanas gaitā Puriņa secinājusi, ka mātes piena ziepēm ir ļoti maiga un neuzbāzīga smarža, kas nozīmē, ka šīs ziepes var lietot ne tikai pašas sievietes skaistumkopšanai, bet arī mazuļiem, bet pašam ziepju pagatavošanas procesam jaunā sieviete piegājusi ļoti radoši.

"Teikšu atklāti, ziepju vārīšana šoreiz man sanāca ļoti improvizēta. Es neņēmu vērā receptēs norādītos daudzumus, proporcijas, bet eksperimentēju pati. Tādēļ, visticamāk, ka manas proporcijas kādam ziepju meistaram liksies nepareizas, bet beigu beigās ar rezultātu esmu apmierināta," atzinusi Puriņa un palepojusies, ka viņas piena ziepes noteikti ir labākas par jebkurām veikalā nopērkamajām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!