Foto: Mango

Viena no populārākajām diētas ārstēm Lolita Neimane (attēlā) jau no oktobra vidus būs redzama TV ekrānos, kad viņa kā eksperte piedalīsies TV3 tievēšanas šovā Dejo nost!, bet sarunā ar izklaides portālu Mango speciāliste neslēpj savu satraukumu par veselīga uztura kultūru Latvijā.

Neimane novērojusi, ka ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā cilvēki arvien vairāk aizrāvušies ar jaunības kultu un mākslīgā skaistuma pielūgšanu, kas rada negatīvu iespaidu uz nenobriedušiem prātiem, lielākoties, pusaudžiem un jaunām sievietēm, kuras sāk aizrauties ar pārmērīgu badošanos.

"Man nav statistikas par letālajiem gadījumiem, kad meitenes Latvijā ir mirušas no bulīmijas vai anoreksijas, bet tendence ir satraucoša - abas šīs slimības arī pie mums ir ļoti izplatītas, un šī tendence ir pamats nopietnam satraukumam," situāciju vērtē Neimane.

"Ja viss apkārt ir glancēts un glamūrēts līdz pēdējām, nav brīnums, ka meitenes kļūst slimas. Ne velti ir valstis, kur tiek apspriesta iespēja žurnālu lasītājas brīdināt, ja, piemēram, vāka fotogrāfijas ir apstrādāta ar fotošopu, jo ar to taču tādus brīnumus iespējams uztaisīt," skaidro Neimane.

Arī cilvēku masveidīgu aizraušanos ar dažādām diētām Neimane dēvē par neveselīgu, jo neviena diēta, kas sola ātrus rezultātus vai ir balstīta uz noteiktu produktu ēšanu vai neēšanu, gaidīto sasniegt neļaus.

"Tas viss nav nekas labs, jo kilogrami nāks atpakaļ. Tāpat tiem, kuri dzīves laikā ir izmēģinājuši daudz dažādu diētu, vienā brīdī zūd ticība, ka vispār iespējams notievēt, jo viņi atkal un atkal viļas, līdz samierinās ar savu lieko svaru un pat vairs nemēģina cīnīties," skaidro diētas ārste, kura novērojusi, ka arī apaļīgu cilvēku skaits Latvijā strauji pieaug.

Viens no galvenajiem iemesliem šai tendencei sabiedrībā esot problēmas izglītības jomā - skolās bērniem netiek mācīti veselīga uztura principi un arī fizkultūru nodarbību skaits daudzviet samazinājies, savukārt apaļīgu bērnu vecāki nevis mudina savas atvases sportot, bet gan raksta viņiem attaisnojošas atbrīvojuma zīmes.

"Latvijā arvien pieaug resnu bērnu un pusaudžu skaits, jo populārs ir kļuvis neaktīvs dzīvesveids - bērni sēž pie televizora vai datora, spēlē spēlītes un grauž ātrās uzkodas, kurās ir daudz tauku, cukura un citu kaitīgo vielu. Latviešu bērni kļūst arvien resnāki, bet ne skolas, ne vecāki tam nepievērš vajadzīgo uzmanību, jo ērtāk ir neko nedarīt," skaidro Neimane.

Viņa pati par pirmo un galveno risinājumu uzskata veselīga uztura principu skaidrošanu ne tikai pusaudžiem, bet arī mazuļiem bērnunamā, un ir pārliecināta, ka tikai pareiza izglītošana mudinās sabiedrību uz samērīgumu - ne pārmērīgu aizraušanos ar tievēšanu, ne ļaušanos lieko kilogramu uzvarai.

Galerijā: ieskats pirmdien notikušajā Lolitas Neimanes jaunā projekta Lolitas brīnumēdiens atklāšanā, kas veidots kā lielisks papildinājums korporatīvajām un mājas ballītēm un cita veida notikumiem, kur cilvēkiem piedāvā degustēt Lolitas Neimanes gatavotos veselīgos ēdienus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!