Foto: Publicitātes foto
Vienmēr smaidīgais un enerģiskais Māris Grigalis (attēlā) telekompānijā LNT strādā jau kopš 19 gadu vecuma, turklāt viņš neslēpj, ka ir uzticīgs tikai vienai televīzijai.

Daudziem Māris asociējas kā laika ziņu moderators un raidījuma Tautas balss vadītājs, bet jau šīs nedēļas nogalē viņš kļūs arī par šova Latvijas zelta talanti vadītāju.

Vai vēl atminaties un varat uzskaitīt, kādus šovus savulaik esat vadījis?

Viens no pirmajiem šoviem bija, kad savulaik sāku vadīt Latvijas mūzikas stundas organizētos lielos pasākumus Ķīpsalā, kurus vadīju kopā ar Dagmāru Leganti un Gvido Lingu. Tās bija grupu cīņas, ko rādīja LNT, un mēs ar Dagmāriņu tās vadījām. Tas bija pirmais liela mēroga šovs, kas katru mēnesi bija redzams televīzijā.

Tad nāca Maksimālais lidojums, ko es arī uzskatu par tādu kā šovu un ievērības cienīgu. Tas bija izklaidējošs raidījums, kurā cilvēkus, kas pirmie nonāca lidostā Rīga, sūtījām uz Ēģipti. Tas bija otrs ļoti vērienīgs un foršs pasākums. Un trešais laikam ir Zvaigžņu lietus - pirmo šova sezonu vadīju ar Annu Lieckalniņu, bet otro var Žaneti Skaruli. Un vēl var minēt šovu, kuru gan es nevadīju, bet piedalījos pats, - dziedāšanas šovu Divas zvaigznes.

Vai katru reizi, vadot jaunu šovu, jāiejūtas arī jaunā ampluā?

Šoreiz Latvijas zelta talantus es ne tikai vadīšu kā raidījuma vadītājs, bet pats arī esmu piedalījies talantu atlasē, mēģinājumos un esmu bijis kopā ar visiem dalībniekiem. Es jau esmu iejuties drauga statusā, un esmu draugs tiem dalībniekiem, kuri kāps uz skatuves, jo daudziem no viņiem tā būs pirmā reize. Var teikt, ka tas ir abpusējs ieguvums, jo es iegūstu jaunus draugus, ar kuriem var forši parunāt, un domāju, ka arī es spēju šiem cilvēkiem kā palīdzēt, lai viņi atbrīvotos, kāpjot uz skatuves.

Kā zināms, viena no aizvadīto sezonu Latvijas zelta talantu zvaigznēm ir grupa Kombuļi. Vai arī šajā šovā būs tikpat kolorīti dalībnieki?

Es negribu salīdzināt ne ar Kombuļiem, ne ar kādu citu dalībnieku, bet es varu apsolīt, ka būs ļoti, ļoti interesanti. Esmu kārtējo reizi pārliecinājies, ka Latvijā ir izdomas bagāti un drosmīgi cilvēki, kuri gatavi parādīt savus talantus, un tas priecē. Būs dažādi gan ar sporta talantu saistīti cilvēki, gan ar dziedāšanu un dejošanu, muzicēšanu un dažādu instrumentu spēlēšanu, maģiju un iluzionismu. Būs arī citas lietas, kas varbūt cilvēkam liks atvērt muti un ieplest acis, jo ne kurš katrs var tādas lietas darīt.

Tad jau varbūt esat nonācis pie secinājuma, ka Latvijā nav tikai dziedātāji un dejotāji, bet arī citādi talantīgi cilvēki?

Jā, mums ir ļoti daudz radošu cilvēku, kas dara dažnedažādas lietas un ar to ir īpaši. Uzskatu, ka katrs cilvēks, kurš dzīvo uz šīs pasaules, ir ļoti īpašs. Ja viņš pats meklē sevi, tad arī atrod. Katrā cilvēkā ir kas īpašs, ar ko viņš ir savādāks un atšķiras no citiem cilvēkiem. Vienīgais, ka ir jāuzdrošinās to parādīt citiem cilvēkiem. Domāju, ka šie cilvēki, kuri nāca uz šova Latvijas zelta talanti atlasēm, ir ļoti drosmīgi un tas viņiem noteikti vainagosies ar panākumiem.

Tā kā šis nav slavenību šovs un tajā piedalās arī vienkāršā tauta, tad atliek secināt, ka laikam visi talantīgie cilvēki vēl nav izbraukuši no Latvijas?

Esmu nonācis pie secinājuma, ka Latvijā tik tiešām ir ļoti labi cilvēki. Vienīgais veids, kā ar šiem cilvēkiem ir jārunā, jākomunicē un ir jādraudzējas un jābūt pozitīvi noskaņotam, tad arī viss būs kārtībā.

Cik liels ir darba stāžs televīzijā?

LNT strādāju no 19 gadu vecuma. Latvijas mūzikas stunda bija mans pirmais solis televīzijā, kur mani savā laikā uzaicināja piedalīties Gvido Linga. Un visu šo laiku esmu uzticīgs vienai televīzijai, viena ļoti nopietna iemesla dēļ, jo es augu kopā ar šo televīziju. Tas man ir ļoti nozīmīgi, tāpēc esmu uzticīgs LNT. Un ļoti ceru, ka arī turpmāk šai televīzijai būšu noderīgs un mēs ļoti veiksmīgi sadarbosimies, un būsim roku rokā.

Kā pilnveidojat savu profesionalitāti?

Nu, redz, man ir tā, ka es paralēli šim darbam arī desmit gadus esmu strādājis izklaides industrijā, vairāk mārketinga jomā. Tas bija atpūtas un izklaides tīkls Klondaika, kurā es sāku strādāt no 18 gadu vecuma un veiksmīgi realizēju dažādus mārketinga un reklāmas projektus. Pieļauju, ka tas man ir palīdzējis strādāt televīzijā un pilnveidot sevi. Paralēli tam es vēl joprojām mācos augstskolā. Esmu augstāko izglītību saņēmis uzņēmējdarbībā, bet tagad mācos maģistros.

Ir arī citas lietas, kuras mani pilnveido. Esmu atsācis spēlēt klavieres, dienā pusotru stundu noteikti spēlēju klavieres, jo ilgus gadus esmu mācījies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā kā pianists. Tagad savu talantu, kas man bijis bērnībā vai pusaudža vecumā, mēģinu izkopt.

Esmu nolēmis nopietni pievērsties pianistu lietai. Ir bijuši labi panākumi, esmu spēlējis ar orķestri un orķestris mani ir pavadījis. Tāpēc turpināšu iesākto un nākotnē gribētu kaut ko vairāk, nekā tikai un vienīgi spēlēt Mūzikas akadēmijā vienā klasē. Noteikti gribēšu to visu atrādīt arī plašākais publikai.

Vai esat domājis, ko vēl varētu darīt, ja nestrādātu TV?

Es varētu daudz ko darīt. Man ļoti daudzas lietas patīk, un es varētu noteikti atrast sev pielietojumu kādā citā darbā. Noteikti tās varētu būt reklāmas un mārketinga lietas, projektu organizēšana, kam visam esmu jau gājis cauri.

Ikdienā esat tikpat sprigans kā TV ekrānā, vadot LNT laika ziņas?

Es varu pateikt to, un tas ir tas, ko es varu teikt ar lieliem, skaļiem diviem vārdiem: "Esmu laimīgs!" Uzskatu, ja cilvēks ir laimīgs, tad viņš smaida, viņam pietiek enerģijas un viņš var mazāk gulēt. Viss, ko es daru, kā es sevi pilnveidoju, man tas pašam ļoti, ļoti patīk un es to daru no visas sirds. Līdzcilvēki to novērtē, un man tas priecē. Jā, es esmu laimīgs!

Kur rodat enerģiju, jo jums ir ļoti saspringts darba grafiks?

Enerģija - tā ir pastaiga gar jūru, neizbēgama ir pastaiga mežā. Tas ir sports, esmu atsācis peldēt ļoti regulāri, tā ir kā atpūta.

Jums ir arī sava pasākumu aģentūra, vai tā vēl darbojas?

Kas attiecas uz manas izklaides aģentūras darbību, esmu par to gandarīts, jo tā darbojas vairāk nekā sešus gadus. Varbūt tas, ka esmu pamatlicējs savai aģentūrai, deva man iespēju augstskolā veiksmīgi aizstāvēt diplomdarbu - par savu mazo uzņēmumu.

Savulaik uzvarējāt dziedāšanas šovā Divas zvaigznes, kad dziedājāt pārī ar Veroniku Plotņikovu. Vai tagad vēl sanāk uzdziedāt?

Es mazāk dziedu, bet es rakstu mūziku, kas ir viens no maniem vaļaspriekiem. Ir reizes, kad ierakstu savu mūziku studijā un vēlos, lai šo dziesmu iedzied kāds no cilvēkiem, kuru es vēlos dzirdēt izpildām manu dziesmu. Piemēram, manas dziesmas ir iedziedājuši Ieva Kerēvica, Veronika Plotņikova un Intars Busulis. Pats vairs nedziedu, labāk spēlēju.

Kas sniedz gandarījumu, strādājot TV?

Pirmkārt, gandarījumu dod tas, ka es pats daru to darbiņu, kas man ļoti patīk. Pret darbu TV attiecos ar sirdi un dvēseli. Man ir ļoti paveicies, ka es dienu varu sākt ar tik pozitīviem cilvēkiem kā Kristīni Garklāvu, Ģirtu Timrotu un citiem. Pateicoties kolēģiem, ir arī smaids un pozitīvās dienas uzsākšanu. Domāju, ļoti bieži to var redzēt arī TV ekrānā. Mēs LNT esam draudzīgs un saliedēts kolektīvs, man nekad nav bijusi negatīva darba pieredze. Ja pats esi pozitīvs, tad arī negācijas iet secen.

Vai arī pēc darba televīzijā skatāties televīziju?

Es esmu par savējiem un par savu darba lielo kolektīvu. Svētdienu vakaros skatos Latvijas dziedošās ģimenes, kas mani ļoti nomierina un patīk. Ziņas noteikti skatos LNT. Skatos arī dokumentālus raidījumus kanālā National Geographic.

Vai neesat domājis kandidēt kādā politiskajā partijā un doties politikā?

Nē, nu, neesmu kategorisks, bet es nekur nekandidēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!