Foto: F64
Aizvadīto Ziemassvētku laikā ne viens vien ticis pie ilgi kārotā planšetdatora, elektroniskā grāmatu lasītāja vai cita "gadžeta", savukārt populārais aktieris Rūdolfs Plēpis (attēlā) šobrīd valdošo sabiedrības aizraušanos ar modernajiem nieciņiem vērtē visai skeptiski.

Sarunā ar izklaides portālu Mango Plēpis stāsta, ka viņš ikdienā datoru izmanto tikai tāpēc, lai samaksātu dažādus rēķinus, jo tas esot ērtāk un lētāk - nekur nav jāiet, bet par maksājumiem netiek prasīta papildus komisijas maksa. Ar citām interneta piedāvātajām iespējām aktieris gan neaizraujas, vien dažreiz pameklējot informāciju par sev interesējošām ar darbu saistītām tēmām.

Retu reizi aktieris palasa interneta komentārus, bet tie viņu sarūgtina tik ļoti, ka no šīs nodarbes viņš cenšas izvairīties. "Internetā cilvēks izmanto iespēju anonīmi pateikt to, ko aci pret aci viņam nekad nebūs drosme pateikt. Šie cilvēki ir nožēlojami un skumji. Es saprotu, ka šādi viņi vēlas paslēpties, bet žults izgāšanu anonīmi es vērtēju ļoti zemu," kritisks ir Plēpis.

Ikdienā aktieris izmanto mobilo telefonu, bet atzīst, ka, viņaprāt, telefonu piebāšana ar dažādām papildus opcijām ir visai smieklīga. "Kad es uzzināju, ka telefona aparātam ir 3600 opcijas, es smējos pilnā kaklā - ar manu mūžu taču nepietiks, lai tās visas izmantotu. Manuprāt, telefons ir domāts, lai runātu, nevis lai spēlētos, tāpēc tas viss ir lieki un nedaudz uzjautrinošu," atzīst Plēpis.

Aktieris novērojis, ka aizraušanās ar modernajām spēļmantiņām ir ļoti mainījusi cilvēku savstarpējo komunikāciju - cilvēki vairs nesarunājas, jo visu savu uzmanību velta datoriem un citiem saziņas līdzekļiem.

"Cilvēciskās attiecības pamazām pazūd. Bērniem vairs nav laika runāt ar mammu un tēti, jo viņi bakstās pa savu datoru un neko citu neredz. Jaunieši mūsdienās arī vairs nelasa grāmatas, un vispār neko vairs nezina, tāpēc viņiem, atklāti sakot, arī vairs nav par ko runāt. Kad cilvēkam vairs nav par ko runāt, viņš sāk draudzēties ar savu telefonu vai datoru," mūsdienu sabiedrības hobijus vērtē aktieris.

Bērnu nespēju sarunāties, viņu interešu trūkumu un ieurbšanos datora monitorā Plēpis skaidro ar vecāku izmantotajām audzināšanas metodēm. "Vecāki sēž pie saviem kompjiem, un bērniem neatliek nekas cits, kā skatīties stulbās multenes. Kad bērni pieaug, viņi pārņem vecāku rīcības modeļus un seko viņu piemēram, kas noved pie datoratkarības, un tā ir nopietna slimība."

Reiz aktieris iegājis kādā datorsalonā, kur sēdējuši aptuveni 20 jaunieši - neviens no viņiem neesot pat pacēlis galvu, lai sasveicinātos. "Godīgi sakot, man palika baigi, un es ātri gāju ārā no turienes. Mūsdienu jaunieši tiek nozombēti, un tas jau kļūst klīniski," analizē Plēpis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!