Foto: F64

O!Kartes Akadēmijas dalībnieks, par "dziedošo policistu" dēvētais Nikolajs Puzikovs (attēlā) uzskata, ka Latvijas lielākā problēma ir jauniešu nenodarbinātība, kuras ietekmē bērni klaiņo pa ielām un klaiņošanas dēļ pakļauj sevi briesmām.

"Klaiņošana pa ielām ir liela problēma. Tiklīdz jaunietis sāk klaiņot, viņam uzrodas nelabvēlīgi draugi, kuri mudina darīt sliktas lietas. Nereti arī labi bērni rīkojas pret saviem principiem, bara instinkta vadīti. Sākumā lietas dara tāpēc, ka visi tā dara, bet vēlāk tā kļūst par rutīnu un jaunietis mainās iekšēji," sarunā ar izklaides portālu Mango analizē policists.

Puzikovs uzskata, ka klaiņošanai pie vainas ir vecāki, viņu nolaidība, kas nereti noved pie smagām sekām. "Ir jāseko līdzi tam, kur bērns iet, ar ko kopā iet, un jākontrolē, jo visas problēmas sākas no visatļautības. Nepilngadīgiem bērniem nav jāatrodas uz ielas naktī - vienalga, ir draugam dzimšanas dienas ballīte vai kas cits. Bērns ir vecāku atbildība," nosaka Puzikovs.

Nikolajs stāsta, ka nereti, pildot darba pienākumus, naktī viņam nākas saskarties ar nepilngadīgām personām uz ielas. "Jaunieši naktīs uz ielām nav reta parādība. Ja policijas pārstāvis uz ielas redz nepilngadīgu personu, uzprasa viņam vārdu, uzvārdu, kur dzīvo, kāpēc tik vēlu atrodas uz ielas un nereti arī nogādā mājās, kur parunā ar vecākiem," skaidro Nikolajs.

"Ielas ir bīstamas vienmēr, īpaši naktīs, kad ārā ir tumšs un iespēja sastapt maz cilvēku. Ja gadās vēlu vakaros vai naktī būt uz ielas, iesaku neklausīties pleijeri, jo tā nedzirdēsi, kas apkārt notiek un tev var pielavīties. Vienmēr vajag iet kopā ar kādu, kas arī iet uz to pašu pusi, jo gadījumi, kad uzbrūk vienai personai, ir daudzas reizes biežāki. Jāpārvietojas pa gaišām ielām, pat, ja tādējādi sanāk iet ar līkumu, - tā būs drošāk. Nav nozīmes, tīnis vai pieaugušais - sevi ir jāpasargā, un manis nosauktās lietas ir sākums, pēc kā vadīties," padomus dod Nikolajs.

Dziedošais policists uzskata, ka šo problēmu apkarot varētu, ja tīņi būtu nodarbināti, ja pastāvētu vairāk interesantu pulciņu piedāvājumu, kur pavadīt laiku pēc skolas.

"Jauniešiem pēc skolas nav ko darīt, vecāki vēl darbā, vieniem mājās sēdēt negribas, tāpēc viņi dodas ielās pie draugiem, kur jūtas vajadzīgi, pieauguši un vareni. Bet tas rada problēmas," rezumē Nikolajs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!