Foto: DELFI

Pirms Okartes skatuves pavasara mini koncerttūres, kas tiks atklāta jau 26. maijā Kuldīgā, turpināsies 30. maijā Ogrē, bet noslēgsies 31. maijā Līvānos, un uz kuru jau pieejamas biļetes, Latvijā lielākās ierakstu kompānijas Mikrofona ieraksti vadītājs, daudzu populāru dziesmu tekstu autors un šovbiznesa eksperts Guntars Račs (attēlā kopā ar Mārtiņu Ruski) prognozē jauno censoņu nākotnes iespējas mūzikā.

"Man bija prieks ar viņiem visiem būt kopā, un starp viņiem nav neviena, ar kuru es nespētu sadarboties nākotnē," sarunā ar DELFI Izklaide atzīst Račs. Vairākos jaunajos censoņos viņš saskata īpašu potenciālu, un tagad viss atkarīgs no tā, vai jaunieši pareizi izvēlēsies darbības virzienu un neapstāsies savā ceļā.

Pēc īpaša DELFI Izklaide lūguma Račs iezīmē 11 sabiedrības uzmanību visvairāk piesaistījušo Okartes skatuve 2 dalībnieku nākotnes perspektīvas.

Kašeram jābeidz rotaļas ar banāniem

"Kašers ir cilvēks - šovs. Lieliski varēs turpināt karjeru kā multimākslinieks, kurš vada pasākumus, demonstrē modes, iestudē lugas, raksta scenārijus pasākumiem un tam visam pa vidu arī uzdzied savas jaukās dziesmas.

Jauniešiem viņš patīk, un vienīgais, kas viņam būtu jāizdara, jāpacenšas visu nepārspīlēt un saglabāt labas gaumes robežas. Rotaļas ar banāniem atvadu ballītē bija pretīgs pasākums, kurš man lika uz viņu paskatīties ar mazliet kritisku aci. Bet es ticu, ka viņš ir gudrs cilvēks un spēs sabalansēt emocijas, trakumu un gaumi. Kašers var mēģināt veidot pats savu šovu un izrādīt to kādā klubā vai TV."

Ruskim dziesmu autors jāmeklē Holivudā

"Viņa uzvara bija pārsteigums daudziem. Tostarp arī man. Tikai pēc tam visu mierīgi analizējot, tas šķita likumsakarīgi, jo Mārtiņš bija gana ieturēts visu šova laiku, nepieļāva dramatiskas muzikālas kļūdas un pats ir bez liekām ambīcijām. Tāds, uz kuru var paļauties. To visu summējot un finālā lieliski un ar pareizajām dziesmām nostartējot, viņš uzvarēja. Un es par to priecājos.

Tas, kas viņam visvairāk piestāv un izdodas, tas viss ir Ričarda Havleja dziesmā Valentine. Viņš to izpilda ļoti labā līmenī. Viss, kas viņam būtu vajadzīgs, ir atrast savu dziesmu autoru, kurš spētu sarakstīt 12 līdzīga rakstura dziesmas latviešu un varbūt arī angļu valodā. Ja šāds autors nedzīvo Latvijā, tad tāds noteikti dzīvo Holivudā, un es domāju, ka es palīdzēšu viņiem satikties.

Taču, kamēr dzelzs vēl karsta, es ieteiktu Mārtiņam izveidot pasaules skaistāko lirisko dziesmu programmu un ar šo programmu doties pie savām pielūdzējām, ar laiku šo programmu ierakstot arī albumā. Pirmais albums var būt arī kaverversijas, jo 12 oriģināldziesmas, kuras kaut mazliet līdzinātos Valentine, uzreiz neizdosies radīt un sameklēt. Tas prasīs laiku.

Bet viņa baritonu šobrīd vēlas dzirdēt daudzas meitenes, tāpēc jārīkojas ātri un mērķtiecīgi, neizdalot sevi pa labi un pa kreisi dažādos blakus projektos. Un - kas pats galvenais - jāuztur sevi formā, jo tieši viņam būs galvenā loma mūziklā Dzimuši mūzikai, kura nu jau izpārdotā pirmizrāde notiks 1.septembrī uz Latvijas Nacionālā Teātra lielās skatuves!"

Pujātam – vai nu viss vai nekas

"Neatkarīgais Liepājas puika. Mākslinieks ar raksturu un iekšēju protestu pret visu, kas notiek pārāk pareizi. Necieš ierobežojumus. Brīnos, ka viņš izturēja līdz galam, kas liecina par to, ka blakus dumpinieciskajam garam viņā iekšā mājo arī gana konstruktīva būtne.

Viņš raksta lieliskas dziesmas, un tas ir tas, kas viņam jādara. Ņemot vērā, ka viņam "uz sitiena" varētu pašam arī nebūt pietiekoši līdzekļu, lai savāktu vai noalgotu grupu, kas viņa dziesmas ieraksta studijā, es viņam ieteiktu paņemt studiju uz divām dienām un ar kādu labu akustiskās ģitāras spēlētāju (Liepājā tādi ir vairāki) visas savas dziesmas ierakstīt akustiski.

Viņam ir gana pielūdzēju, kam tas būtu vajadzīgs. Tas arī veidotu pamatu viņa solo programmai. Blakus tam, ka viņš ir grupas 4Vēji dalībnieks un ar to var uzstāties un kaut ko varbūt arī nopelnīt, viņa solo programma būtu vispieprasītākais un pašam vismīļākais materiāls.

Novēlu lai viņam izdodas palikt pašam par sevi un neiesaistīties citu autoru  veidotos projektos. Viņa firmas zīme ir "Es pats dziedu savas dziesmas". Pujātam būs vai nu viss, vai nekas. Es novēlu visu!"

Marta Ritova – latviešu Bjorka ar milzu potenciālu

"Marta ir OKartes Skatuves lielais atklājums. Ļoti muzikāla meitene ar sev raksturīgu izteiksmes veidu. Moderna muzikālā domāšana, kurai ir arī muzikālas izglītības pamats.

Viņai noteikti jāturpina mācības visos līmeņos Latvijā un pēc tam jādodas uz Ameriku vai Lielbritāniju iegūt pasaules elpu, pieredzi un izglītību. Paredzu viņai lielus panākumus kā savu dziesmu izpildītājai.

Ja Latvijas mūzikas industrijai būtu vairāk līdzekļu, kurus ieguldīt jaunos māksliniekos, Marta būtu viena no pirmajām, kurai tas būtu nepieciešams. Viņai vajag labas klavieres, labu orķestri aiz muguras, labu un profesionālu pavadošo sastāvu un skaistu koncertzāli. Šaubos, vai viņa to var pašlaik atļauties, bet tas ir tas, kas viņai būtu vajadzīgs.

Viņa ir mūsu, latviešu, Nora Džonsa, Alīsija Kīsa vai Bjorka, ja vēlaties. Man nepatīk pārspīlēt, taču, ja man būtu iespēja viņai dot iespēju, es to dotu. Rezervētu Albertholu Londonā uz datumu pēc diviem gadiem, ieguldītu vienu miljonu latu un panāktu, ka zāle būtu izpārdota jau pēc gada.

Taču tas viss paliks sapņu līmenī, ja Marta izdomās darīt kaut ko citu, jo viņas panākumi atkarīgi no viņas pašas un ar miljoniem neviens latviešu popmūzikā īpaši nezīmējas."

Rokerim Bukam jāiet 'Līvu' pēdās

"Buks ir roks. Viņa stāja un balss ir ideāla lai izpildītu tādas dziesmas, kuras agrāk rakstīja Ainars Virga, Ēriks Ķiģelis un citi Liepājas atzara rokeri. Viņam roks padodas organiski un tas ir tas, kas viņam jādara.

Kamēr pats sacerēs sev jaunu programmu, paies laiks. Tāpēc es viņam iesaku izvēlēties 10-20 Līvu dziesmas, uztaisīt sev tādu programmu un, īpaši nekautrējoties, ar tām arī koncertēt. Es zinu, ka Līvi, Ainars un arī Tomass viņu atbalstīs un neskaudīs, jo Bukam tā lieta šobrīd izdosies labāk, kā viņiem pašiem.

Protams, pārspēt Līvus nav iespējams, taču uzturēt jaunu garu šajās dziesmās var un arī vajag. Tas nekas, ka tas skaitās old school, Buks jau arī nav nekāds zaļknābis un pavisam noteikti daudz vairāk pārstāv veco Liepājas roka skolu, nekā mūsdienu britu un amerikāņu ietekmes.

Tāpēc jau arī pēc nedēļas viena nedaudz piemirsta Līvu dziesma, kas veltīta viņa dzimtajai pilsētai Skrundai, Buka izpildījumā nonāks radiostacijās. Tas šķita tik ļoti organiski viņam to piedāvāt iedziedāt. Tad jau skatīsimies, vai ļaudis pieņems "jauno Brīzi" vai izsvilps.

Kurzemes pusē Bukam atbalstītāju netrūkst jau tagad un es ticu, ka arī nākotnē netrūks. Ar laiku ceru, ka gan Ainars, gan Tomass viņam uzrakstīs arī pilnīgi jaunas dziesmas. Esmu par to jau runājis ar saviem senajiem cīņu biedriem."

Sabīnes Berezinas nākotne - reps

"Sabīne ir viena no tām, kurai šovs ir devis visvairāk. Tieši iekšējas pārliecības un balss kvalitātes ziņā. To viņa pārliecinoši nodemonstrēja šova finālā.

Sabīnei jādzied modernas un mūsdienīgas dziesmas. Ja tādas neviens nespēj sarakstīt latviski, tad jāmeklē ārzemju autori, ar kuriem sadarboties. Autoru pasaulē joprojām ir daudz vairāk nekā labu un pazīstamu dziedātāju, tāpēc, ja vajadzēs, es viņai palīdzēšu atrast īstās dziesmas, lai gan arī viņa pati spēj sarakstīt labus gabalus.

Viņa varētu kļūt arī par labāko latviešu repa meiteni. Tā niša ir brīva un Sabīnei uz to vajadzētu ar steigu pieteikties, ierakstot un izdodot kādu hitu, kurā viņa izpilda repa daļu. Viņa ir R&B un hiphopa meitene.

Ja pops, tad ar R&B elementiem, ja R&B, tad ar popmūzikas elementiem. Un Sabīnei noteikti būtu jāturpina mācības pie vokālā pedagoga Kramiņa. Viņš viņu ir atkodis un zina, kā atvērt viņas vokāli tembrālo iespēju apvārsni, kurš šobrīd ir tikai nojaušams."

Oskars Deigelis - ideāls boibenda dalībnieks

"Noslēpumainais Madonas puisis, kuru saprast man personīgi izdevās tikai šova pēdējās nedēļās. Oskara stils ir aktuāla popmūzika. Viņš varētu būt arī ideāls boys band dalībnieks.

Diemžēl Latvijā tādiem projektiem parasti nav laba slava, tāpēc viņš to nekad nedarīs. Lai gan, ja tie būtu četri labi dziedātāji, tas varētu lieliski izdoties, bet nav nozīmes runāt par to, kas būtu, ja būtu.

Domāju, ka Oskars turpinās veiksmīgo sadarbību ar producentu Rassell un radīs ne vienu vien labu un saulainu dziesmu. Viņam ir visas iespējas organiski iekļauties latviešu popmūzikas izpildītāju elitē, ja paveiksies ar dziesmām."

Antrai paredz dižu nākotni

"Žēl, protams, ka Antra dažādu apstākļu dēļ netika līdz finālam. Domāju, ka viņai tur bija vieta. Vai viņa būtu uzvarējusi? Kas to lai zina. Varētu būt visādi, bet jebkurā gadījumā viņa būtu sastādījusi nopietnu konkurenci ikvienam.

Viņa ir pamanīta, un to es spriežu pēc savu kolēģu, pazīstamu komponistu, zvaniem un sadarbības piedāvājumiem. Paredzu viņai labus panākumus un stabilu vietu uz latviešu popmūzikas skatuves ar skatu uz tālākiem apvāršņiem.

Viņas īpašā bagātība nav tikai viņas spēcīgā un kolorītā balss, bet arī spēja iejusties tēlā un spēja pašai radīt savas dziesmas. Dažreiz tandēmā ar savu māti, dzejnieci Ilzi Mūrnieci. Tas ir ļoti, ļoti būtisks faktors un tas ir tas, kas viņai arī būtu jādara.

Jāstrādā pašai pie savām dziesmām, pašlaik mazāk iesaistoties kopprojektos. Lai gan ir jau ierakstīta lieliska Harija Zariņa (Colt) dziesma duetā ar grupas Colt balsi Ati Ieviņu, iemūžināta jauna Raimonda Paula dziesma Vētra nāk, vienalga pašlaik būtu svarīgi pilnībā sagatavot un programmā apvienot pašas rakstītās dziesmas, no kurām viena - Maldugunis dzēšot - jau ir radiostaciju apritē.

Savs ir savs. Un savs repertuārs vienmēr būs mīļāks par jebko citu. Tādā veidā arī pastāv vislielākā iespēja saglabāt oriģinalitāti, pat tad, ja citi to uzreiz nepieņem.

Vokāli viņa ir ļoti spējīga, tagad atliek vien ļoti rūpīgi piestrādāt pie sava repertuāra, sagatavot un izsludināt savu programmu papildinot to ar šova elementiem, tērpiem un dekorācijām. Viņai ir pozitīvas ambīcijas būt par labāko. Lai arī viņa pati to skaļi nesaka, es redzu, ka tā tas ir un tas ir brīnišķīgi jebkuram jaunam māksliniekam."

Kristīnei Šomasei jāizmēģina folkdziesmas

"Dimanta zieds. Tāds nosaukums bija vienai no viņas izpildītajām dziesmām pirms šova. Savā ziņā to var attiecināt uz viņu. Lai arī šis "dimanta zieds" vēl tā īsti nav atvēries un iemirdzējies, ir absolūti skaidrs, ka tas dārgakmens tur ir.

Dabas dota balss, kuru atliek vien attīstīt un pilnveidot. Dziedot deju mūziku, viņa var "iebraukt auzās", tāpēc no tās viņai būtu maksimāli ātri jānorobežojas un jāmeklē gaišas, liriskas un pozitīvas popdziesmas. Varbūt pat folkdziesmas. 

Varbūt jāuzrunā Jānis Stībelis, varbūt jāparunā ar Jāni Strazdu, varbūt ar Imantu Kalniņu un jāatrod sev piemērotas dziesmas. Melodiskas un ar labu dzeju. Noteikti latviešu valodā, lai gan tagad jau viņa varēs visu mūžu ballītēs dziedāt arī hitu Ai Seu Te Pego.

Ja manos dziesmu apcirkņos parādīsies kāds atbilstošs meldiņš, noteikti piedāvāšu viņai. Ja viņa iemācītos spēlēt akustisko ģitāru, pati varētu rakstīt dziesmas un tās izpildīt gan akustiski, gan ar grupu. Negribu salīdzināt ar Ievu Akurateri, bet kaut kādās attālās vibrācijās tur ir kaut kas līdzīgs. Ļoti latvisks un pozitīvi uzrunājošs."

Liene Brikouska - pati sava tēla ķīlniece

"Pati sava tēla ķīlniece. Radījusi sievietes - vampīra tēlu, nespēj no tā izkļūt ārā, lai gan iekšēji tāda nemaz nav. Viņas izvēlētais mūzikas virziens ievedīs viņu totālā strupceļā.

Skatoties viņas aktuālo videoklipu, mani nepamet vēlme izslēgt televizoru, ko es parasti arī izdaru. Un te nevar vainot tikai to, ka mēs, latvieši, esam pasaules "laucinieku" statusā. Mēs taču redzam Lady Gaga, mēs redzam Nikiju Mināžu un Bejonsu, mēs redzam, ka tas ir seksīgi, drosmīgi un gaumīgi.

Tas, ko es redzu Lienes klipā, ir neseksīgi un bezgaumīgi. Un tai pat laikā es viņu nenorakstu no skatuves. Viņai ir Dieva dots balss tembrs. Ja viņa atrastu sev dziesmu līdzautoru, tādu kā Džons Barijs, kurš sarakstīja Diamonds Are Forever un citas dziesmas, tad mēs ieraudzītu īsto Lieni.

Viņa var, bet baidās kļūt sievišķīga, bet gan jau tas notiks. Bet, ja nenotiks, viņa ir diezgan sakarīgs radio moderators un nekur no publiskās aprites Latvijā nepazudīs. Ja nu vienīgi izlems līdzīgi Ellai doties uz LA vai NY."

Sandijai jāpārstāj skriet pakaļ modei

"Prom no deju mūzikas uz popmūziku. Papildus mācības pie Kramiņa. Mūzikas skola un deju nodarbības. Viņai jāaizmirst par R&B un visām aktuālajām pasaules mūzikas tendencēm un gluži pretēji jāskatās pasaules skaistāko un ar laiku jau sen pārbaudīto dziesmu virzienā, kļūstot ne tik daudz par radītāju, kā par labu dziesmu interpretētāju.

Viņa var, taču bieži vien nezina, ko īsti vēlas. Tā ir daudzu dziedātāju lielākā nelaime. Sava mērķa neapzināšanās un bezmērķīga iešana visos virzienos.

Izvēlies vienu un nenogriezies no ceļa. Vai tas būtu džezs vai soul vai šlāgeris. Viens virziens, viens mērķis. Tas ir tas, kas Sandijai pietrūkst, un ko neviens no malas viņai nepasacīs. Būs jāatrod pašai. Jo citus viņa tāpat neklausīs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!