Foto: LETA
Šonedēļ Latvijas reliģisko organizāciju pārstāvji atklātā vēstulē izteikuši protestu pret kādā Latvijā izdotā mācību grāmatā publicētu interviju, kurā apgalvots, ka homoseksualitāti ārsti uzskata par normālu seksualitātes aspektu un ka tā nav slimība.

Vēstules autori protestē pret Sociālo zinību mācību grāmatu 9. klasei, ko izdevis apgāds Zvaigzne ABC. Grāmatas 187. lappusē ir atrodama intervija ar psiholoģi Jolantu Cihanoviču, bet baznīcai un vēl citiem vēstules parakstītājiem nav pieņemams psiholoģes izteikums, ka ārsti uzskatot homoseksualitāti par normālu seksualitātes aspektu, ka tā nav slimība un ka sabiedrībā ir 8 līdz 10% homoseksuāli orientētu cilvēku.

"Minētajā mācību grāmatā tiek publicēts viennozīmīgs apgalvojums, ka homoseksualitāte ir normāla, tādējādi bērniem tiek pasniegts vienpusējs ģimenes vērtību iznīcinošs viedoklis," uzsvērts vēstulē premjeram Valdim Dombrovskim un izglītības un zinātnes ministram Rolandam Brokam.

Vēstuli parakstījuši katoļu un luterāņu baznīcu galvas Zbigņevs Stankevičs un Jānis Vanags, kā arī baptistu līderis Pēteris Sproģis, Septītās dienas adventistu draudzes, Prieka vēsts, Jaunās paaudzes un citu reliģisko sektu pārstāvji, kā arī atsevišķi politisko spēku pārstāvji.

Savukārt žurnālists Kārlis Streips (attēlā), sarunā ar izklaides portālu Mango komentējot šādu baznīcas soli, pauda sašutumu par kristīgās varas iejaukšanos laicīgajā dzīvē.

"Ne jau velti Latvijā un citās demokrātiskās valstīs baznīca ir atdalīta no laicīgās varas - ja baznīca vēlas kādu mācīt, lai tā dara to sprediķos, bet skolās viņi degunus nedrīkst bāzt. Baznīcai vajag turēt degunu ārā no laicīgām lietām," savu nostāju argumentē Streips, kurš ir viens no retajiem, kam savulai pietikusi drosme atklāt savu netradicionālo seksuālo orientāciju.

Vēstulē minētā atsaukšanās uz "ģimenes vērtībām" žurnālistam šķiet liekulīga, jo ne politiķi, ne baznīcas pārstāvji pret laulības šķiršanu, kas ģimeniskajām vērtībām un demogrāfiskajai situācijai valstī nodara daudz lielāku ļaunumu, nekad nav iebilduši tikpat dedzīgi kā pret homoseksualitāti.

"Bībelē Jēzus ir iebildis pret laulības šķiršanu, bet par seksualitāti viņš nav runājis, tāpēc tas, ka baznīca pret to iestājas, ir milzīgs liekulības paraugs. Baznīcai iesākumā vajag palūkoties pašai uz sevi - Romas katoļu baznīca gadsimtiem ilgi ir piesegusi pedofilus savu kalpotāju vidū. Tas ir liekulības kalngals," uzskata Streips.

Žurnālists ir pārliecināts, ka homoseksuālas attiecības ir normāla parādība un dēvēt to par slimību vai novirzi spēj tikai ne visai gudri ļaudis.

"Pasaules veselības organizācijas ir atzinušas, ka homoseksualitāte nav slimība, bet tiem, kuri vēl aizvien turpina tā domāt un sauc to par novirzi, vajag iet un pārbaudīt smadzenes," dusmojas Streips.

"Homoseksuāli cilvēki vienmēr ir bijuši - gan laikos, kad par to dedzināja un lika psihiatriskajās slimnīcās, gan tagad, un bērniem vajag mācīt, ka cilvēks ir cilvēks, neatkarīgi no viņa seksualitātes, ādas krāsas, nacionalitātes vai kā cita," norāda Streips un pauž pārliecību, ka 9. klases skolēni šajā interneta laikmetā ir "redzējuši ne to vien", tāpēc pastirināta uzmanība būtu jāpievērš viņu izglītošanai seksuālajos jautājumos, nevis jānodarbojas ar cenzūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!