Foto: F64
Piektdien, 16. jūlijā, eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga un viņas dzīvesbiedrs Imants Freibergs svin zelta kāzas. Viņi salaulājās Kanādā 1960. gada 16. jūlijā.

Inženierzinātņu students Imants Freibergs ar Vairu Vīķi, kura jau bija ieguvusi mākslas bakalaura grādu un studēja psiholoģiju maģistrantūrā, iepazinās 1957. gadā.

Intervijā žurnālam Ievas stāsti Imants Freibergs saka: "Vairu jau nevarēja neievērot! Gudra, smuka meitene. Nevaru zvērēt, bet man šķiet, ka pirmo reizi viņu ieraudzīju eksāmenu laikā universitātes bibliotēkā - viņa sēdēja pie galda, laikam dikti mācījās un izskatījās mazliet nomākta. Toreiz es pie viņas nepiegāju, tikai ar interesi noraudzījos un nodomāju - vajadzētu iepazīties."

Kādā studentu vakarā, kad Imants gribējis iet ar Vairu aprunāties, viņai apkārt bija bars puišu, kuri visi cīnījušies par viņas uzmanību.

Vairai kāds pateicis, ka ballē ir "vēl viens no Francijas". "Pavēroju viņu. O, zilām acīm, glīts puika!" Taču Imants studēja tikai pirmo gadu, tāpēc Vaira, kura bija jau otrajā kursā, zaudējusi par viņu interesi. Sapazinušies 1957. gadā, kad abi iesaistījušies Latviešu jaunatnes svētku organizēšanā.

"Mani pie Imanta vilka tas, ka viņš man neuzmācās, neizvirzīja prasības vai noteikumus, nelika nekādas cilpas, mūsu attiecībās grožus turēja ļoti vaļīgus," atzīst eksprezidente. Imants bieži zvanījis, apjautājies, kā klājas. "Tā pieradu pie šīm sarunām, ka šķita - ja viņš nepiezvana, tad jau kā ļoti būtiska trūkst. Imants mani pieradināja - kā Mazais princis Lapsiņu," žurnālam saka bijusī valsts vadītāja.

Laulību dienā Vairai Vīķei bija 22 gadi, bet Imantam - 26. Mācītājs Arnolds Lūsis viņus salaulāja universitātes kapelā.

Freibergi apgalvo, ka viņiem kopā vienmēr bijis interesanti un aizraujoši. "Mums ir līdzīgas gaumes, mums abiem ir līdzīga gaume, mums abiem patīk labi detektīvromāni, mākslas darbi un risināt krustvārdu mīklas. Dzīvot ar vīrieti, ar kuru varētu runāt tikai par mašīnām, futbolu un sacīkstēm, es nebūtu varējusi," atzīst eksprezidente.

Savukārt viņas vīrs piebilst, ka laulībā ir svarīgi, lai katram būtu savs atsevišķs interešu lauciņš un arī kas kopīgs. Pie dainu pētīšanas abi Freibergi strādāja kopā: Imants nodarbojās ar informātiku, bet Vaira - ar saturu. "Ir svarīgi, lai ģimenē valdītu miers un saticība, nevis sacensības gars. Kāpēc saka - laulības osta? Tāpēc, ka tur bez bažām vari iebraukt un justies labi un mierīgi," atzīst jubilāri.

Galerijā: ieskats bijušās prezidentes un viņas vīra sabiedriskajās gaitās pēdējo gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!