Foto: LETA

Latviešu valodā iznācis kārtējais žurnāls - Annas psiholoģija, un tā pirmajā numurā lasāma intervija ar bijušo valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu (attēlā), kura, kā zināms, arī pati ir studējusi psiholoģiju un strādājusi šajā jomā.

Intervijā eksprezidente atklāti stāsta, kā nejauši izvēlējusies studēt psiholoģiju, cik ļoti viņai tolaik bijis bail būt dumjai, cik skarba bijusi viņas bērnība, un cita starpā arī atklājusi arī savas dzīves sarežģītāko izvēli.

"Droši vien [grūtākā izvēle bija] - precēties vai ne. Jo mani tiešām biedēja tālaika, piecdesmito gadu beigu, priekšstats par to, kādai jābūt precētai sievai. Bija skaidrs, ka jāpamet karjera, jānododas ģimenes dzīvei un jāiet vārīt vīram putru," stāstījusi Vīķe-Freiberga, kura gan, kā zināms, savu izvēli izdarīja par labu laulībām ar Imantu Freibergu.

"Ja toreiz gribēja dzīvot kopā, tad nebija citu variantu. Tas būtu liels kauns un negods, un tam es nebiju gatava. Nebiju tik brīvdomīga, lai šajā ziņā ietu pretī sabiedrības noskaņojumam," atklājusi Freiberga.

Tiesa, savā privātajā dzīvē viņa nav pielietojusi savas psihologa iemaņas un īpaši nav analizējusi ne sevi, ne vīru, ne bērnus. Tomēr vīra Imanta klusētāja rakstura dēļ gan ir bijušas ciešanas.

"Jā, es ļoti smagi cietu no tā - teikšu pilnīgi atklāti. Bet es pielāgojos. Vienkārši sapratu, ka viņš [Imants] ir audzināts tādā veidā, savukārt es biju audzināta runātīgā ģimenē. Un ka to mainīt būtu diezgan bezcerīgi. Tomēr domāju, ka mēs abi pagājām viens otram soli pretī. Viņš mazliet vairāk sāka runāt, es mazāk," stāsta prezidente.

Savulaik karjeru sākusi kā zinātniece, Vīķe-Freiberga vēlāk tomēr centusies apgūt plašākus apvāršņus, tomēr tie nereti iedzinuši eksistenciālās pārdomās.

"Tieši strādājot zinātnē un aizvien vairāk pētot, bija jādomā - vai tas tiešām ir viss, kas ir? Man bija zudusi ticība, ka zinātniski visu iespējams atrisināt. Tad vēl man notika traģēdija ģimenē. Es gaidīju mūsu otro bērniņu, bet man bija uzlikts milzīgs slogs kā jaunai profesorei, bērniņš piedzima priekšlaikus un nomira. Un tad es sapratu, ka ir lietas, ko zinātne nekad neizskaidros. Nu kādēļ gan mazam bērnam ir jāpiedzimst un tūliņ jānomirst? Un kāda vispār ir dzīvības un nāves jēga?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!