Foto: morgueFile

Zinātnieki Lielbritānijā beidzot atraduši atbildi uz pasaules vēsturē nozīmīgāko jautājumu: kas radās vispirms – vista vai ola. Viņi pierādījuši, ka sākumā esot bijusi vista, jo olas nevar izveidoties bez kāda īpaša proteīna, kas atrodams tikai vistu olnīcās, vēsta The Daily Mail.

Šis proteīns - ovokledidīns-17 jeb OC-17 - ir katalizators, kas paātrina olas čaumalas veidošanos, liekot to veidojošajām vielām kristalizēties, bet olas čaumala ir nepieciešama, lai tās dzeltenums un to sargājošais šķidrums varētu netraucēti attīstīties par cāli.

Vistu olu čaumalu sastāvā ietilpstošās ķīmiskās vielas - kalcīta kristāli - ir atrodamas dažnedažādu dzīvnieku kaulos un čaulās, bet vistu organismos tās veidojas visātrāk - vidusmēra vistas ķermenis ir spējīgs saražot līdz pat sešiem gramiem kalcīta kristālu diennaktī.

Šos atklājumus zinātnieki izdarījuši ar speciāli izstrādāta superdatora palīdzību, kas ļāvis viņiem tuvplānā izsekot līdzi visam olas veidošanās procesam.

"Mums jau ilgu laiku bija aizdomas, ka vista ir nākusi pirms olas, bet tagad mums šim faktam ir zinātniski pierādījumi. Šis proteīns ir atklāts jau agrāk, bet tagad, pievēršoties tam padziļināti, mums ir izdevies izpētīt, kā tieši tas kontrolē čaumalu veidošanās procesu," žurnālistiem teicis viens no zinātniekiem.

Šobrīd tiek izstrādāti plāni, kā vistas olu čaumalu veidošanās procesa izpētē iegūtās zināšanas varētu vislabāk izmantot jaunu materiālu un ražošanas procedūru izstrādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!