Foto: AFP/Scanpix
Vidusmēra latviešiem ir visai vāja izpratne par musulmaņu garīgo dzīvi, taču reizēm tā mulsina arī viņu pašus ticības brāļus, kā tas ir, piemēram, gadījumā ar sevis šaustīšanu jeb autoflagelāciju.

Kristieši to piekopj Lieldienu laikā, bet musulmaņi (īpaši šiīti) - gada beigās, kad 40 dienas sēro par pravieša Muhameda mazdēla imama Huseina nāvi.

Imams Huseins jeb Husains, kurš ir viens no iecienītākajiem un nozīmīgākajiem musulmaņu svētajiem, gāja bojā Karbalas kaujā mūsu ēras 680. gada 13. oktobrī, un 40 dienas viņa ķermenis iztika bez nocirstās galvas.

Cilvēkus ar šo īpatnējo hobiju - sava ķermeņa šaustīšanu līdz asinīm - dēvē par flagelantiem. Tā ir brīvprātīga rīcība, lai sevis šaustītājs sajustu, kā jutās Jēzus vai islāma svētie.

Flagelantisms kā kustība aizsākās XIII un XIV gadsimtā Eiropā, kur to praktizēja radikāli noskaņoti katoļi. Viņu ticības arsenālā bija visai īpatnēji rituāli, tomēr vislielāko uzmanību allaž piesaistīja publiska sevis šaustīšana līdz asinīm.

Tiesa, vēlākajos gadsimtos katoļu baznīca viņus aizliedza un pasludināja par ķeceriem, lai gan mūsdienās ir vairākas flagelantu kopienas, no kurām lielākā daļa dzīvo katoliskajās Filipīnās.

Musulmanisms radies vēlāk par kristietību, taču labākos rituālus, kā redzams, ir ar skubu pārņēmis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!