Foto: RIA Novosti/Scanpix
Neraugoties uz to, ka svētajam ūdenim tiek piedēvētas dziednieciskas un attīrošas īpašības, patiesībā tas cilvēkiem var nodarīt vairāk ļauna, nekā laba – pie šādiem secinājumiem nonākuši austriešu zinātnieki.

Pētījumā, ko veica Vīnes Medicīnas universitātes Higiēnas un praktiskās imunoloģijas institūta pētnieki, tika apsekoti 18 "svētā ūdens" ieguves avoti Vīnē, kā arī 21 avots citu Austrijas pilsētu baznīcās.

Rezultātā tika secināts, ka šie ūdens paraugi satur 62 miljonus baktēriju uz vienu ūdens mililitru, turklāt daudzas no šīm baktērijām ir veselībai bīstamas.

Mērījumi parādījuši, ka 86 procenti svētā ūdens, kas plaši tiek izmantots draudzes locekļu lūpu mitrināšanai, bija piesārņoti ar fekāliju baktērijām (zarnu nūjiņas un enterokoki), kas var izraisīt diareju, krampjus, vēdera sāpes un drudzi.

Tāpat ūdenī tika atklāti nitrāti, kas parasti sastopami mēslojumā, ko izmanto lauksaimniecības darbos. Ja šādas vielas iekļūst cilvēka, jo īpaši maza bērna, organismā, tās var izraisīt ļoti nopietnas sekas.

Arī ASV Vides aizsardzības dienests pirms kāda laika nāca klajā ar paziņojumi, ka šāda veida nitrāti, ja tie iekļūst cilvēka organismā un netiek pienācīgi ārstēti, var kļūt par tiešu nāves iemeslu.

"Mums cilvēki ir jābrīdina - viņiem ir jāzina, ka dzert šo svēto ūdeni ir kategoriski aizliegts," pētījuma rezultātus komentējis Vīnes Medicīnas universitātes mikrobiologs doktors Aleksandrs Kiršners.

Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā Ūdens un veselība, un tajā minēts arī fakts, ka svētā ūdens piesārņojums ir tiešā veidā saistīts ar draudzes locekļu skaitu - jo vairāk cilvēku apmeklē baznīcu, jo vairāk baktēriju ūdenī.

Lai gan atsevišķās baznīcās mācītāji sākuši domāt par svētā ūdens tīrību, pēc Kiršnera vārdiem, tā ir ļoti nopietna problēma un, kamēr vien baznīcās būs "svētais" ūdens, nekas nevar garantēt drošību veselībai.

Tāpēc zinātnieks rekomendē garīdzniekiem regulāri mainīt ūdeni, pievienot tam vairāk sāls, bet baznīcās piekārt zīmes, kas brīdina par šī ūdens bīstamību veselībai un dzīvībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!