Dzenoties pēc adrenalīna devas, jaunām sajūtām un neapzināti - pēc nāves, visas pasaules karstgalvji atrod arvien jaunas ekstrēmās atpūtas iespējas. Ārvalstu mediji apkopojuši desmit dzīvībai bīstamākos sporta veidus.

Vulkāniskais bordings

Vienīgā vieta pasaulē, kur iespējams šļūkt no aktīva vulkāna nogāzes, ir Nikaragva, kur atrodas Cerro Negro vulkāns. Tur jebkurš interesents var no 725 metru augstuma nesties lejā uz īpaša koka dēļa ar 80 kilometrus stundā lielu ātrumu, zinot, ka vulkāns joprojām ir aktīvs, bet tā pēdējais izvirdums notika pirms vairāk nekā 10 gadiem. Lai tiktu augšā vulkāna virsotnē, vajadzīgas apmēram 45 minūtes, bet šļūkšana uz dēļa no nogāzes notiek 41 grāda leņķī.

Vilciensērfings

Šī nelegālā ekstrēmā sporta veida cienītāji brauc uz vilcienu jumtiem. Tiesa, šī sporta veida cienītājus cenšas ierobežot īpaša kampaņa, kas radīta, lai liktu cilvēkiem pārstāt braukt uz vilcienu jumtiem, stāvot kājās. Īpaši bīstams šis sporta veids ir tādēļ, ka "pasažieri" jebkurā brīdī var nokrist no jumta vai savainoties, sapinoties vados vai iebraucot tunelī.

Cilvēka katapulta

Airkick - vēl viena izklaide ekstrēmu izklaižu cienītājiem. Ekstrēmistu īpaša katapulta uzmet gaisā, vadoties pēc zināmas trajektorijas ar gaisa spiediena un ūdens palīdzību. Ekstrēmists pats nospiež pogu, lai katapulta viņu uzsviestu astoņu metru augstumā, un lielā ātrumā ielido baseinā. Turklāt ļoti svarīgs ir ūdenī iekrišanas brīdis - ja ekstrēmists iekrīt ūdenī uz vēdera, tad iespējams gūt nopietnas traumas.

Braukšana ar džipiem pa kāpām

Daži ekstrēmās atpūtas cienītāji iemīļojuši braukšanu ar pilnpiedziņas apvidus auto pa kāpām. Šis sporta veids īpaši populārs ir Apvienotajos Arābu Emirātos, jo vietējie auto īpaši pielāgoti braukšanai pa tuksnesi.

Beisdžampings

Tiem ekstrēmistiem, kuri noguruši no banālās lēkšanas ar izpletni, asas izjūtas varētu sniegt beisdžampings, kas no tradicionālas lēkšanas ar izpletni atšķiras ar to, ka beisdžamperi lec ar izpletni no fiksētiem objektiem kā paraplānismā. Ir četru tipu fiksēti objekti beisdžampingam: ēkas, antenas, tilti un klintis. Īpašu bīstamību rada apstāklis, ka ir ļoti maz laika, lai izpletnis atvērtos, tādēļ jau lēciena sākumā tas jāpamanās atvērt.

Spīdraidings

Spīdraidings ir paraglaidinga un slēpošanas apvienojums. Spīdraideri izmanto īpašus izpletņus un slēpes, lai lielā ātrumā trauktos no nogāzes un tajā laikā uzņemtu ātrumu. Arī šis ir ļoti bīstams sporta veids lielā ātruma dēļ, tas vairākos slēpošanas kūrortos jau guvis tik lielu popularitāti un nelāgu slavu, ka daudzviet tas ir aizliegts. Pateicoties izpletnim, pārvietošanās ātrums kļūst vēl lielāks, nekā braucot ar slēpēm vien.

Sleklainings

Šī sporta veida cienītājiem kā aprīkojums nepieciešamas izturīgas un cieši nostiprinātas auklas. Sleklaininga augstuma rekords pieder Kristianam Šū, kurš pa trīs Eifeļa torņu augstumā novilktu virvi nogājis kilometru.

Tradicionālais vēršu skrējiens

Katru gadu jūlijā cilvēku pūlis traucas uz Spānijas pilsētu Pamplonu, lai piedalītos vēršu, kurus vēlāk izmanto koridai, skrējienā. Vienīgais kritērijs, kas jāievēro dalībniekiem, - viņiem ir jābūt vecākiem par 18 gadiem. Tas nozīmē, ka katrs, kurš vecāks par 18 gadiem, var 840 metrus traukties starp vēršiem un citiem sev līdzīgajiem asu izjūtu cienītājiem.

Cilvēks-putns

Cilvēks-putns lido ar īpaša spārnu kostīma palīdzību, kas ļauj kontrolēt savas kustības pēc lēciena no klints. Izmantojot šādu kostīmu, iespējams attīstīt ātrumu no 225 līdz pat 240 kilometriem stundā. Kamēr putna tērps piepildās ar gaisu, neilona spārni nes cilvēku uz priekšu un viņš spēj pilnībā izbaudīt brīvo kritienu. Cilvēki-putni ļoti iecienījuši Romsdālas ieleju Norvēģijā.

Ielu kamaniņu sports

Ielu kamaniņu sporta pirmsākumi meklējami Kalifornijas dienvidos. To radījuši skeitbordisti, kas sapratuši, ka ar dēli iespējams attīstīt daudz lielāku ātrumu, uz tā guļot un traucoties no stāvām nogāzēm. Šis sporta veids lielu popularitāti ieguvis arī Eiropā. Tiesa, šī ekstrēmā sporta veida cienītājiem kaulu lūzumi nav sveša lieta, jo, traucoties ar kamaniņām pa nogāzi ar ātrumu 96 kilometri stundā, bremzēt visbiežāk nākas ar kājām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!