Foto: AFP/Scanpix

Svētdien, 6. novembrī, visai neparasts precedents fiksēts Vācijas Bundeslīgas futbola mačā starp FC Augsburg un FC Bayern Munich komandām (bavārieši uzvarēja ar 2:1) – tur laukumā izskrēja kāds kails vīrietis beisbola cepurītē un kedās.

Lai gan strīkeru parādīšanās sporta laukumos jau sen nav nekas neparasts, šoreiz situācija bija nedaudz kuriozāka, jo, tā kā apsardzes darbiniekiem uzreiz neizdevās vīrieti noķert, viņš varēji izpausties visā krāšņumā, pat laukuma vidū metot kūleņos.

Par strīkeriem kapitālistiskajā rietumu pasaulē sauc meitenes un puišus, kuri publiskās vietās parādās kaili - tā ir viņu protesta forma pret sabiedrības "aizspriedumiem". Tā ir ekshibicionisma vieglā forma, un parasti strīkeri cenšas nevis šokēt publiku, bet gan izklaidēt, taču reizēm arī nest kādu reklāmas vēsti, piemēram, ka derētu palasīt Bībeli vai nopirkt kādu limonādi.

Protams, visbiežāk strīkeri izpaužas sporta spēļu laikā, jo tieši šie pasākumi ir visvairāk apmeklēti, taču ir arī cita veida kuriozi. Piemēram, kāds strīkeris (tiesa, apģērbts) pagājušā gada Eirovīzijas konkursa laikā izskrēja uz skatuves Spānijas priekšnesuma laikā, un viņiem savu dziesmu nācās atkārtot.

Pirmais reģistrētais strīkera skrējiens noticis 1799. gada 5. jūlijā, kad kāds kails vīrietis Londonā no Kornhilas ielas aizskrēja līdz Čīpsaidai. Policija noskaidroja, ka par skrējienu viņam samaksāta 10 gineju (mūsdienu naudā - aptuveni 580 latu) liela atlīdzība.

Pasaulē pirmais strīkeris ar vārdu ir Džordžs Viljams Kramps, kurš 1804. gadā kails skraidīja pa universitātes teritoriju Leksingtonā, Virdžīnijas štatā.

Mūsdienās strīkeri visbiežāk parādās regbija spēļu laikā, taču reģistrēti gadījumi arī futbolā, kriketā, tenisā, badmintonā, golfā un pat snukerā. Saskaņā ar statistiku starp strīkeriem ir aptuveni vienāds vīriešu un sieviešu skaits.

Savukārt Latvijas vienīgā "īstā" strīkere ir Zemene jeb Liene Buldure, kura Latvijas futbolistus samulsināja spēlē pret Portugāli 2004. gadā. Par šo organizēto precedentu sīkāk lasiet šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!