Nelielajā Spānijas ciematiņā Bunjolā ik gadu augusta izskaņā notiek lielākā tomātu kauja pasaulē, un arī šogad uz La Tomatina cīņām pulcējās tūkstošiem cilvēku, kuri viens otru apmētāja ar saspiestiem tomātiem.

Kā vēsta ārvalstu mediji, šogad ar tomātiem mētājušies aptuveni 22 tūkstoši cilvēku, bet cīņu laikā "izlietotas" 130 tonnas saspiesto tomātu.

Lielajās tomātu cīņās, kā jau ierasts, iesaistījās ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī ārvalstu viesi - visvairāk tūristu šajā laikā Spānijā ierodoties no Austrālijas, Lielbritānijas un Japānas.

Tomātu kaujas ik gadu notiek augusta pēdējā trešdienā, un šai tradīcijai ir sena vēsture - tā aizsākās 1945. gada augustā,kad puišu bariņš svētku parādes laikā sarīkoja nekārtības, kas beidzās ar vērienīgu apmētāšanos ar tomātiem no tuvējā dārzeņu stenda.

Nākamajā gadā puiši tajā pašā dienā atkal satikās, lai viens otru apmētātu ar tomātiem. Tiesa, šoreiz viņi tos bija paņēmuši līdzi no mājām. Lai gan jauniešu akciju iztraucēja policija, tradīcija bija aizsākusies.

Vēlākajos gados pilsētas pārvalde kaujas aizliedza, bet par spīti arestiem un cietumsodiem cilvēki turpināja reizi gadā savākties un metāties ar tomātiem. Viņu ietiepība un pret aizliegumu rīkotās protesta akcijas attaisnojās - 1957. gadā La Tomatina tika atzīta par oficiāliem svētkiem.

Lai pasargātu tomātu cīņas dalībniekus un skatītājus, noteikta virkne dažādu ierobežojumu, bet pērn, lai ierobežotu dalībnieku skaitu, tika ieviesta dalības maksa, kas gan vismaz pagaidām tiek iekasēta tikai no ārzemniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!