Foto: Reuters/Scanpix
No 18. līdz 23. februārim Anglijas galvaspilsētā Londonā risinās ikgadējā modes nedēļa, kura līdztekus jaunāko rudens/ziemas modes tendenču apspriešanai britu sabiedrībā aktualizējusi arī jautājumu par pārmērīgi kārnu modeļu izmantošanu skatēs.

Vairāku dienu ilgušajā Londonas modes nedēļā kritiku par pārāk tievu modeļu piesaistīšanu skatēs izpelnījušies vairāki modes mākslinieki, bet vislielāko uzmanību piesaistījusi zviedru modeles Hlojas Memiševičas defilē britu zīmola Erdem skatē.

To apmeklējusi arī britu premjerministra Deivida Kamerona laulātā draudzene Samanta, kura paudusi gan pārsteigumu, gan žēlumu, tomēr 1993. gadā dzimusī meitene tiek uzskatīta par vienu no šīs sezonas daudzsološākajām modelēm.

Tāpat kritiku un sašutumu izpelnījušās britu modes mākslinieka Marka Fāsta skatē defilējošās modeles, bet kā īpaši šokējoši minēti modeles Martinas Budnas iznācieni - tā kā meitene uz mēles kāpa krūšturī, skatītāju acīm lieliski pavērās viņas izspiedušās ribas.

Pārmērīgi kārno modeļu izmantošanu modes skatēs kritizējuši ne tikai modes cienītāji un citi ar šo biznesu saistīti darboņi, bet arī britu veselības aprūpes institūciju pārstāvji, kuri norādījuši, ka laist uz mēles šādas meitenes ir bezatbildīgi un bīstami gan attiecībā uz pašām modelēm, gan uz sabiedriskās domas ietekmēšanu par skaistuma etaloniem.

Diskusijas par modeļu augumu parametriem pēdējo gadu laikā regulāri aktualizējas ne tikai Lielbritānijā, bet arī citās pasaules valstīs - dažādu organizāciju pārstāvji aicinājuši modes māksliniekus nepropagandēt slimīgi tievu meiteņu kultu un neapdraudēt pašu modeļu veselību un dzīvību ar pārmērīgi stingru prasību izvirzīšanu.

Neraugoties uz atsevišķu zīmolu un mākslinieku solījumiem to nedarīt un dažkārt pat izmisīgajiem "normāla" izmēra modeļu meklējumiem, starp modes biznesa pārstāvjiem ir pietiekami daudz šo lūgumu ignorētāju.

Galerijā: ieskats Londonas modes skates kārnāko modeļu izlasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!