Foto: Reuters/Scanpix
Katrā pasaules valstī ir savdabīgas kāzu tradīcijas, kas eiropietim var likties šokējošas, lai gan daudzas ir tikpat krāšņas kā Dienvidāfrikas prezidenta Džeikoba Zumas laulības ar ceturto sievu (attēlā).

Samoa līgavas tērpu darina no zīdkoka mizas, savukārt Kenijā pirmajos mēnešos pēc kāzām jaunajam vīram jāvalkā sieviešu drēbes, lai viņš pilnībā izprastu, cik grūti būt sievietei.

Marokas līgavas tērpjas izsmalcinātos tautas tērpos un rotājas ar vesela juvelieru veikaliņa cienīgu dārglietu daudzumu. Pakistānā dažas dienas pirms kāzām līgavas rokas izrotā ar hennas zīmējumiem. Tas vajadzīgs Mehendi ceremonijai, kuras mērķis ir atnest jaunajai ģimenei veiksmi un bagātību.

Savukārt Namībijā līgavas galvas rota ir nevis plīvurs vai vainags, bet īpašs veidojums, ko pazīst kā ekori un kas darināts no kazas ādas, ko turklāt vēl ierīvē ar kvēpiem, taukiem un sarkanu krāsu. Jorubas cilts kāzu ceremonijā pirms aizplīvurotās līgavas parādīšanās viesiem līgavainis un viņa draugi nokrīt zemē līgavas ģimenes locekļu priekšā.

Ja nigēriešu līgava līdz kāzām vai drīzumā pēc tām neiegūst raženas formas, līgavainim ir tiesības atdot viņu atpakaļ vecākiem – lai uzbarojas. Korejiešu līgavaiņi un līgavas nu jau divtūkstoš gadus valkā vienkārši piegrieztus tautas tērpus, kas izceļas ar neparasti košām krāsām.

Skotijā visi uz laulību ceremoniju uzaicinātie vīrieši tērpjas tradicionālajos kalniešu tērpos: rūtainos vilnas auduma tartana tiltos, žaketēs un pusgarās zeķēs.

Etiopijas surmiešu ciltī praktizē kādu īpaši dīvainu paradumu (attēlā). Līgavai kādu laiku pirms kāzām izrauj apakšējos zobus, pārdur lūpu un tavā ievieto māla disku. Jo lielāks diska diametrs – jo bagātāks līgavas pūrs.

Javas salā pāriem, līdzīgi kā citur pasaulē, pirms laulību reģistrācijas jāiemaksā valsts nodeva. Tikai šajā gadījumā nodevas lomu pilda 25 žurku astes. Japāņu jaunlaulātajiem ir cits uzdevums – viņiem jāizdzer deviņas tasītes sakē.

Albānijā saglabājusies tradīcija, saskaņā ar kuru jaunajai sievai trīs dienas un trīs naktis jāatraida jaunā vīra tuvības mēģinājumi. Tas esot nepieciešams ļauno garu atbaidīšanai.

Ķīnā līgavu ved pie līgavaiņa vecākiem spilgti sarkanā kāzu pajūgā, bet ņencu tautības pāri cienā kāzu viesus ar jēlu aļņa gaļu.

Afgāņu vīrieši kāzu dienā dejo uz ielas armēņu bungu – dhola – ritmā, savukārt sievietes kāzas svin atsevišķi, pat neizejot ārā no mājas. Trobriānu salās netālu no Jaungvinejas laulība tiek uzskatīta par noslēgtu, ja pāris aculiecinieku klātbūtnē paēd no viena trauka.

Malaizijas tradīcijas prasa, lai kāzu tējas ceremonijas laikā līgavainis un līgava apkalpotu vecākos dzimtas locekļus. Bali salā pie kāzu galda sēžas tikai sievietes, bet vīrieši tajā laikā atpūšas pēc sievietēm paredzētās bagātīgās maltītes pagatavošanas.

Maķedoniešu līgavām ne tikai pašām jāšuj kāzu tērpi, bet arī jāiemācās kāzu scenārijs un jāšana ar zirgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!