Foto: PantherMedia/Scanpix
Mīti par paģirām, izrādās, ir tikpat daudzveidīgi kā alkoholiskie dzērieni, kuru pārmērīgas lietošanas dēļ šī sliktā pašsajūta rodas. Eksperti apkopojuši deviņus izplatītākos mītus par problēmām nākamajā rītā pēc ballītes.

1. mīts. Paģiras ir normāls stāvoklis, tajā nav nekā slikta

Patiesībā: paģiras ir cilvēka organisma atbildes reakcija uz saindēšanos ar alkoholu. Savukārt liels alkohola patēriņš rada organismam milzīgu stresu un skar gan imūno, gan nervu sistēmu.

2. mīts. Paģiras vīriešiem un sievietēm norisinās vienādi

Patiesībā: sievietes organisms ir uzņēmīgāks pret alkoholu un vairāk pakļauts tā negatīvajai ietekmei nekā vīrieša organisms. Tas izskaidrojams ar lielāku ūdens daudzumu vīrieša organismā, kas palīdz samazināt alkohola koncentrāciju. Tāpēc sievietes, kura izdzērusi tikpat daudz alkohola, cik vīrietis, organismā ir daudz lielāka alkohola koncentrācija.

3. mīts. Paģiras ir raksturīgas tikai dzērājiem

Patiesībā: nepavisam nav jābūt regulāram alkohola lietotājam, lai uz savas ādas izjustu visus paģiru sindroma "jaukumus". Viss atkarīgs no organisma uzņēmības pret alkoholu un ķermeņa tipa. Paģiras var radīt pat neliels daudzums alkohola.

4. mīts. Mērenas vīna devas paģiras neizraisa

Patiesībā: vīnā ir īpašas ķīmiskas vielas - tanīni, kas var provocēt galvas sāpes. Arī tādi dzērieni kā, piemēram, viskijs var radīt spēcīgas paģiras.

5.mīts. Jāsāk dzert vieglāks alkohols, turpinot ar stiprākiem dzērieniem

Patiesībā: kārtība, kādā tiek lietoti alkoholiski dzērieni, nepavisam nav svarīga. Būtisks ir kopējais izdertā alkohola daudzums.

6. mīts. Lai no rīta pašsajūta būtu labāka, pirms došanās gulēt jāiedzer pretsāpju tablete

Patiesībā: pretsāpju līdzekļu darbības ilgums ir, maksimums, četras stundas. Tātad no rīta to iedarbība būs beigusies un vajadzēs atkal iedzert pretsāpju tableti.

7. mīts. Alkohols darbojas kā miega zāles

Patiesībā: alkoholiski dzērieni traucē normālam miegam - tie vienkārši izjauc miega stadijas. Alkohols, iespējams, palīdzēs aizmigt, tomēr būtiski pasliktinās miega kvalitāti.

8. mīts: Lai atbrīvotos no paģirām, no rīta nepieciešams iedzert atkal

Patiesībā: no rīta iedzerts alkohols tikai attālinās paģiru sindroma iestāšanos, jo paģiras iestājas, kad spirtoto dzērienu līmenis organismā samazinās līdz nullei.

9. mīts: Kafijai piemīt tonizējošs efekts, un tā labi palīdz cīņā pret paģirām

Patiesībā: kofeīns veicina organisma atūdeņošanos un var tikai pasliktināt paģiru mocītā cilvēka stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!