Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments 18. aprīlī vienā no tiesvedībām starp partiju "Latvijas attīstībai" un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) ir lēmis par labu birojam, kā rezultātā partijai būs jāiemaksā valsts budžetā nelikumīgi veikts ziedojums 1700 eiro apmērā.

AT informēja, ka partija bija vērsusies tiesā, lūdzot atcelt KNAB lēmumu, ar kuru tai bija uzdots prettiesiski iegūtos finanšu līdzekļus ieskaitīt valsts budžetā. Gan Administratīvā rajona tiesa, gan Administratīvā apgabaltiesa pieteikumu noraidīja. Izvērtējot kasācijas sūdzībā norādīto, AT atzina, ka ir pamats atteikt ierosināt kasācijas tiesvedību, tādējādi strīds noslēdzās un spēkā stājās Administratīvās apgabaltiesas spriedums.

Apgabaltiesa šajā lietā atzina, ka partijai pārskaitīto 1700 eiro avots nav paša maksātāja finanšu līdzekļi – nauda tika saņemta no citas personas ar mērķi to pārskaitīt partijai. Tā kā maksātājs darbojās kā starpnieks, tika pārkāpti partiju finansēšanas noteikumi. Līdz ar to apgabaltiesa atzina, ka birojs pamatoti partijai uzdeva šos prettiesiski iegūtos finanšu līdzekļus ieskaitīt valsts budžetā.

AT, atsakot ierosināt kasācijas tiesvedību, norādīja, ka tiesību normas skaidri liedz personai finansēt partiju, savā vārdā iemaksājot tai no citas personas šim mērķim saņemtus finanšu līdzekļus. Šo normu pārkāpums ir konstatējams gadījumā, ja kāda persona partijai pārskaitījusi ne savus finanšu līdzekļus, bet gan ir rīkojusies kā starpnieks. Šādā veidā saņemtie finanšu līdzekļi partijai jāieskaita valsts budžetā.

Tiesa konstatēja, ka šādu tiesību normu interpretāciju kasācijas sūdzībā neapšauba arī pati partija, un tās iebildumi būtībā ir vērsti uz to, kā tiesa novērtējusi lietas apstākļus. Partijas ieskatā, izšķiroša nozīme bija piešķirama tam, ka otra persona noliedza starpnieka apgalvojumus. Tomēr AT atzina, ka konkrētajā gadījumā apgabaltiesa ir vispusīgi izvērtējusi lietā gūtos pierādījumus un ir pamatojusi, kāpēc piešķir ticamību starpnieka paskaidrotajam. Kasācijas sūdzībā pausta nepiekrišana tiesas vērtējumam neliecina par to, ka tiesa lietas apstākļu noskaidrošanā un pierādījumu novērtēšanā ir pieļāvusi tiesību normu pārkāpumus.

Jau vēstīts, ka apgabaltiesā atrodas līdzīga lieta, kurā KNAB noteica partijai atmaksāt valsts budžetā 5200 iepriekš saņemto ziedojumu. Pēc abu pušu sniegtās informācijas, kopumā ir ap desmit strīdu par dažādu ziedojumu likumību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!