Foto: Privātais arhīvs

Katoļi trešdien, 1. martā, atzīmē Pelnu dienu, un šajā dienā sākas arī Lielais gavēnis. Skaistumkonkursu organizatore un ezotērikas eksperte Elita Drāke gavēni uzskata par nozīmīgu cilvēka organisma attīrīšanas veidu, kas noteikti būtu jāievēro.

"Šobrīd notiek pārmaiņas dabā, lēnām dodas projām ziema, un sāk mosties pavasaris. Kristietība šo laiku ir paņēmusi no dabas. Ziemas laikā cilvēki ir zaudējuši enerģiju, spēku, jo cieš no saules trūkuma, tāpēc ir laiks gatavoties pavasarim un ieturēt gavēni," procesus izskaidro Drāke, kura pati gavēnim līdzīgu dzīvessveidu ievēro nepārtraukti. Jau 30 gadus viņa uzturā nelieto ne dzīvnieku gaļu, ne zivis.

Tiem, kuri gavēni vēl nav izmēģinājuši uz savas ādas, Drāke iesaka rīkoties sistemātiski.

"Gavēnis ilgst līdz Lieldienām, pirmajā nedēļā ir jāatsakās no gaļas, otrajā – no zivīm, trešajā – no olām, ceturtajā – no piena produktiem. jālieto daudz šķidruma," stāsta Drāke un pauž uzskatu, ka šajā laikā un līdz pat gavēņa beigām cilvēkiem jācenšas atbrīvoties arī no kaitīgiem ieradumiem un domām, lietām, paradumiem, kuri vairs "nekalpo".

"Gavēnis ir domāts, lai cilvēki tiktu vaļā no pārguruma, emocionāla izsīkuma un stresa, attīrītu organismu no kaitīgajām vielām un pilnvērtīgi sagatavotos gadalaiku maiņai," uzskaita Drāke un atzīmē, ka viņai bieži nākas atbildēt uz cilvēku jautājumu, kas notiek, ja gavēnis netiek ievērots.

"Notiek tas, ka organisms pavasarī uzņem tikai pusi no dabā atrodamajiem vitamīniem un veselībai vērtīgajām vielām. Tā ir diezgan nepieļaujama situācija, ja cilvēks nekad dzīvē nav "attīrījies". Cilvēka orgānos – aknās, zarnās, asinsvados – veidojas uzkrājumi ar mikrobiem jeb šļakas," paskaidro Drāke un tāpēc iesaka gavēni uztvert pietiekami nopietni.

"Līdz ar gavēni stiprinās arī cilvēka dvēseles spēks, jo tas cilvēku ļoti disciplinē. Vairojas gan iekšējais, gan ārējais spēks. To var pamanīt arī ārējā veidolā – izskatāmies jaunāki, un acis sāk mirdzēt," gavēņa nozīmību uzteic Drāke un iesaka nebaidīties, ja sākumā organisms pie uztura maiņas vēl nespēj pierast.

"Sākumā organismam ir šoks, viņš sāk "noēst" savas rezerves, jo daba ir cilvēku radījusi gudru. Tas ir normāli, ja sākumā jutīsiet nogurumu, galvas sāpes un sliktu pašsajūtu. Mikroba elementiem mirstot organismā, rodas saindēšanās sajūta, bet ar laiku tā pierimst un radīsies viegluma sajūta," pārliecinājusies ir Drāke un gavēņa laikā iesaka pārtikt no augļiem, dārzeņiem, riekstiem, pākšaugiem un putrām, kā arī uzņemt daudz šķidruma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!