Foto: F64

Pirmdien, 8. jūlijā, amatā stājās jaunievēlētais Valsts prezidents Egils Levits. Visas dienas garumā tika aizvadīti inaugurācijas pasākumi, bet dienas izskaņā Gaismas pilī norisinājās saviesīgs sarīkojums, kurā bija ielūgtas pašmāju prominences.

Pasākumā bija ap 800 lūgto viesu, un viņu vidū netrūka ietekmīgu, nopelniem bagātu un turīgu ļaužu.

Tikties ar Levitu bija ieradušies visi atjaunotās Latvijas bijušie prezidenti. Tāpat arī uz Rīgu bija atbraucis Igaunijas bijušais prezidents Tomass Hendriks Ilvess ar kundzi Ievu.

Viesu sarakstu sastādīja esošie un bijušie Saeimas deputāti, ministri, vietvaru vadītāji, kultūras darbinieki, uzņēmēji, sporta organizāciju vadītāji, aktieri, komponisti, reliģisko konfesiju pārstāvji, uzņēmēji, valstu vēstnieki un daudzi citi svarīgi cilvēki.

Jāatzīmē, ka uz sarīkojumu Gaismas pilī viesi šoreiz bija ielūgti bez dzīvesbiedriem, lai būtu iespējams vienā telpā satilpināt maksimāli plašu visdažādāko jomu pārstāvju loku.

Sabiedrības viedoklis par protokola iespējamo neievērošanu, jo ielūgumi adresēti tikai vienai personai, nevis pārim, dalījās, bet pasākuma gaidās publisku kritiku šim lēmumam pauda komponists Zigmars Liepiņš, kurš pavēstīja, ka ielūgt viņu vienu pašu esot bijis nepieklājīgi, tāpēc viņš uz sarīkojumu nedosies.

Tajā pašā laikā daudziem bija paveicies, jo abi no pāra bija saņēmuši ielūgumu. Tā, piemēram, aktieris Artūrs Skrastiņš uz ballīti ieradās roku rokā ar sievu, aktrisi Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu.

Vairāk par Levita pirmās darbadienas notikumiem var uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!