Foto: Publicitātes foto

Modes biznesu joprojām apvij dažādi mīti un stereotipi, taču ne vienmēr tie ir patiesi. Sarunā ar DELFI Izklaide par savu ikdienu, kā arī izplatītākajiem aizspriedumiem modes biznesā dalījās viena no pasaulē pazīstamākajām latviešu modelēm Karlīna Caune (attēlā).

Caune sadarbojas ar ietekmīgākajiem modes biznesa pārstāvjiem visā pasaulē, tomēr, neraugoties uz spriedzes pilno ikdienu, par modelēm piedēvētajiem ēšanas traucējumiem un citiem modes biznesā valdošajiem stereotipiem viņa vien pasmaida, raksturojot sabiedrības aprobežotību.

"Manuprāt, stereotips par nobadinātajām modelēm parādījās tad, kad Ieva Kokorēviča sāka presei padod milzīgos šausmu stāstus par modeļu biznesu. Tomēr tajā visi ir cilvēki, un viss noris civilizēti. Neviens neliek nevienam badoties.

Ne es pati, ne man zināmas modeles necieš ne no bulīmijas, ne anoreksijas, ne piekopj kādu citu šausminošu procedūru, lai nomāktu apetīti un saglabātu slaidumu. Šī trulā stereotipa dēļ es neciešu kompleksaino sabiedrību, kas vienmēr atradīs iemeslus, kādēļ kāds ir tievāks vai resnāks. Tā teikt: viens cieš no bada, otrs pie tā vainīgs, bet mēs gan tādi perfekti.

Visas lielās topmodeles, ar kurām esmu strādājusi, ir vienkārši dabiski slaidas un veselīgas meitenes. Arī reti kura no viņām smēķē, kas ir vēl viens sabiedrības uzspiests stereotips," stāsta Caune.

Modelēm tik būtisko slaidumu Caune raksturo kā darba specifiku, pielīdzinot to fizikas skolotājiem, kuriem jāizprot priekšmeta teorija. "Lielākā daļa sieviešu, kuras nemaz nav modeles, pie ēšanas traucējumiem nonāk sabiedrības spiediena un savu kompleksu dēļ.

Protams, modelēm ir jāiekļaujas noteiktos izmēros - tāda ir mūsu darba specifika. Līdzīgi kā fizikas skolotājam jāmāk pasniegt fiziku, tā mums jābūt ar parametriem 90/60/90. Par tiem pāris indivīdiem, kas uzskata, ka badojoties kaut ko sasniegs, nevaru spriest. Bet mēs taču arī pēc vienas trakas lapsas nespriežam, ka visas lapsas ir trakas," secina Caune.

Arī pašas modeles ēšanas paradumi ikdienā neatšķiras no jebkura cita cilvēka ēdienreizēm, jo maltītes galvenais kritērijs ir tās noderīgums organismam. "Lai gan īpašas diētas neievēroju, uztura izvēlē esmu ļoti veselīga, jo uzskatu, ka tas arī ir slaida ķermeņa noslēpums, neatkarīgi no tā, cik daudz tiek ēsts.

Pati savu dienu iesāku ar jebko, ko iegribas. Brokastīs varu ēst gan šokolādi, gan augļus, gan tostermaizes, ja vēlos. Man svarīgas ir nevis kalorijas, bet gan ēdiena uzturvērtība. Arī apetīti apmānīt nevajag, jo ēšana ir svarīgākais posms ceļā uz labi strādājošu organismu," stāsta populārā modele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!