Foto: Kadrs no video
Viena no Latvijas labākajām bokserēm, pasaules čempione boksā UBO versijā, taizemiešu boksa trenere Agnese Boža (attēlā) sevi kā sievišķīgu būtni neuztver, savukārt viņas kolēģe, jurisprudences studente Nora Isadžanjana, uzskata, ka paliks sievišķīga jebkuros apstākļos.

"Manuprāt, sievietēm ar boksu nav jānodarbojas, jo tas ir tipiski vīrišķīgs sporta veids. No tūkstoš sievietēm varbūt tikai vienai ir vērts ieguldīt laiku boksā," intervijā raidījumā Viss notiek atzīst 29 gadus vecā Agnese, kura ar atlētisko augumu un īso matu griezumu tiešām vairāk atgādina puisi. Agneses pasē rakstīts "sieviete", taču viņa tāda nejūtas.

Viņas pretstats ir topošā juriste, 22 gadus vecā Nora ar gariem tumšiem, matiem, kura pirms došanās ringā notīra kosmētiku un noņem zelta rotaslietas. Tomēr Noras ambīcijas ir vēl nopietnākas nekā Agnesei – viņa sapņo kļūt par Latvijas, pasaules un olimpisko čempioni.

Agnese uzskata, ka 70 procentu bokseru neapzinās sevi kā sievišķīgas būtnes. "Es nebaidīšos teikt, ka šis sporta veids piesaista minoritātes. Man nav ne mazāko sirdsapziņas pārmetumu, ka esmu kādai jaukai dāmītei sadevusi pa degunu. Bet es to neuztveru kā kautiņu. Es to uztveru kā spēli, kurā piedalās tikai labākie. Nekad neizvēlos par sevi vājākus pretiniekus. Ja varētu izvēlēties, cīnītos tikai ar vīrieti," viņa atklāj.

Arī Nora nenoliedz, ka bokss ir vīrišķīgs sporta veids."Man daudzi vīrieši saka: kāpēc tev tas ir vajadzīgs, kļūsi par tādu vīriešsievieti. Es gan tā nedomāju: vienmēr palikšu sievišķīga, kādreiz nodarbojos ar dejošanu, un tas ir redzams arī manās kustībās – boksējos kā sieviete," viņa uzsver.

Nora nenoliedz, ka pirms došanās ringā viņai jāpārvar bailes: "Esmu drosmīga, bet brīdis, pirms atskanējis gongs, šķiet ļoti ilgs – paiet vai puse dzīves. Un arī gribas, kaut divu minūšu raunds ātrāk beigtos." 

Agnese, tieši pretēji, domā tikai par skaistu cīņu un pareizām kustībām, nevis uzvaru vai zaudējumu, turklāt negaida, lai cīņa ātrāk beigtos – viņa izbauda tās sniegtās emocijas.

Pēc Noras domām, bokss ir ne tikai fiziska, bet galvenokārt psiholoģiska cīņa. "Var uzvarēt sāncensi pirms tam, kad izejat ringā. Ietekmē viss – skatiens, tas, kā tu elpo un kā sasveicinies. Savu pēdējo cīņu uzvarēju ar tehnisku nokautu un uzskatu, ka salauzu viņu psiholoģiski nevis fiziski," atminas jaunā boksere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!