Foto: DELFI

Turpinot portāla Delfi un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kopprojektu par 100 dārgumiem Latvijas mākslas muzejā, kā devīto dārgumu no muzejiem eksperti piedāvā sarkofāgu ar vāku un mūmiju, kas datēja ar mūsu ēras sākumu un kas apskatāma Mākslas muzejā Rīgas Birža.

Sarkofāgs ar mūmiju nopirkts no Kairas Ēģiptes muzeja 1902. gadā. Sākotnēji tas glabājies Doma muzeja fondos, kopš 1952. gada - Ārzemju mākslas muzejā.

Senās Ēģiptes sarkofāgs ar mūmiju ir vienīgais Latvijā. Pats sarkofāgs izgatavots no koka un apgleznots romiešu periodā (30. gads pirms mūsu ēras - mūsu ēras 100. gads). Tā ārpuse dekorēta ar pseidohieroglifiem, Anubisa figūru un spārnotu aci.

Iekšpusē redzami apbedīšanas ceremonijas skati un svētā jeb Hora acs, lai aizgājējs varētu redzēt ceļu. Galvgalī kapeņu dievs Hors piekūna veidolā ar izplestiem spārniem sargā debesis un zemi. Sarkofāga vāks, kas ir krietni senāks par pašu sarkofāgu, iespējams, kādreiz piederējis sievietes mūmijai. Sarkofāgi varēja būt vairāki viens otram iekšā un no dažādiem materiāliem.

Sarkofāgs un vāks apgleznoti, izmantojot zilos, brūnos, baltos un melnos toņus, kas tik raksturīgi Ēģiptes glezniecībai. Tie saglabājuši savu dzidrumu vēl šodien.

2000. gadā mūmija tika izpētīta ar vismodernākajām tehnoloģijām - datortomogrāfu, rentgenogrāfu un jaunākās paaudzes endoskopu (paralēli tika izpētīti arī divu kaķu un zivs mūmijas, bet neiejaucoties to iekšējā struktūrā). Projekts tika īstenots sadarbībā ar Luvras muzeja Senās Ēģiptes departamentu un Latvijas Jūras medicīnas centru.

Izpētē atklājās, ka mumificētais cilvēks bijis apmēram 35 gadus vecs vīrietis, dzīves laikā apmeklējis zobārstu (izrauts viens zobs), nav strādājis fizisku darbu un dzīvojis Tēbu apvidū romiešu periodā, par ko liecina mūmijā ievietotās desmit apzeltītās vaska lodītes.

Sarkofāgs ar mūmiju šobrīd apskatāms Mākslas muzeja Rīgas Birža pastāvīgajā ekspozīcijā, bet visus iepriekšējos mākslas muzeja dārgumus varat apskatīt īpašā Delfu tematiskajā sadaļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!