Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskajā dziesmu konkursā "Eirovīzija", kas 2023. gada maijā notiks Anglijas pilsētā Liverpūlē, nepiedalīsies Ziemeļmaķedonija un Melnkalne, kas paziņojušas par izstāšanos. Lēmums saistīts ar taupības pasākumiem, ziņo raidsabiedrība BBC.

Melnkalne un Ziemeļmaķedonija nepiedalīsies nākamā gada "Eirovīzijā", jo dalība šajā konkursā maksā lielu naudu. Summa, kas valstīm jāiemaksā Eiropas Raidorganizāciju apvienībā (EBU), atkarīga no valsts lieluma.

Kā vēsta BBC, dažām valstīm palūgta lielāka maksa nekā līdz šim. Tas saistīts ar faktu, ka no konkursa izslēgta lielvalsts Krievija, kas agrāk bija nozīmīgs finansu avots. Netiek atklāts, precīzi kādu summu maksā katra dalībvalsts.

Melnkalnes sabiedriskais medijs skaidro, ka "Eirovīzijai" paredzētos līdzekļus novirzīs nacionālo projektu finansēšanai. Šī valsts aprēķinājusi, ka reģistrācijas nodevas un arī delegācijas uzturēšanās izmaksas Lielbritānijā tai ir pārāk liels slogs. Savukārt Ziemeļmaķedonija vērš uzmanību uz enerģētikas krīzi savā zemē un arī vairs negrib maksāt paaugstināto dalības maksu.

Zināms, ka "Eirovīzijā" iesaistīto valstu kopējās izmaksas par reģistrēšanos pasākumam veido apmēram sešus miljonus eiro, taču netiek atklāts, cik katra valsts iemaksā.

EBU pārstāvji ir apņēmušies "saglabāt dalības izmaksas pēc iespējas pieejamākas". EBU skaidro, ka maksa tiek aprēķināta, pamatojoties uz konkurējošo valstu skaitu, vienlaikus ņemot vērā dalībvalsts lielumu un tās vispārējo finansiālo stāvokli.

Ne Melnkalne, ne Ziemeļmaķedonija nepārvarēja pusfinālu atlasi šogad, kad "Eirovīzija" notika Turīnā, Itālijā. Kā zināms, konkursā uzvarēja Ukraina, taču kara dēļ nākamā gada konkursu rīkos BBC Apvienotajā Karalistē, nevis Ukrainā.

Latvija jau izsludinājusi dziesmu iesniegšanu nacionālajai atlasei "Supernova", kas nozīmē, ka Latvija un Latvijas Televīzija (LTV) paredz mūsu valsts dalību nākamajā "Eirovīzijā".

Mūsu pārstāvju "Citi zēni" dalība konkursā Itālijā Latvijai izmaksāja 140 000 eiro. LTV skaidroja, ka nedrīkst izpaust cenu, par kādu iegādāta konkursa rīkotāja – Eiropas Raidorganizāciju apvienības – licence. Gadu iepriekš Samantas Tīnas dalība "Eirovīzijā" izmaksāja 150 tūkstošus eiro, kas bijusi līdz šim visdārgākā Latvijas piedalīšanās populārajā šovā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!