Šā gada lielās "Eirovīzijas" uzvarētāji "Kalush Orchestra" svētdienas rītā laiduši klajā emocionālu videoklipu savai dziesmai "Stefania".

Dziesmas "Stefania" iepriekšējais vizuālais materiāls tika filmēts baroka stila pērlē – Zinātnieku mājā Ļvivā, kuras lepnums ir vairākus gadsimtus seni kokgriezumi. Tagad tur cilvēki rod patvērumu, kad pilsētā atskan trauksmes sirēnas.

15. maija rītā klajā laists jauns oficiālais "Stefania" videoklips, kas emocionāli vēsta par karadarbību Ukrainā. Video filmēts Bučā un Irpiņā, kā arī Borodjankā un Hostomeļā – pilsētās, kur Krievijas karavīri pastrādāja sevišķi nežēlīgas zvērības pret mierīgajiem iedzīvotājiem. Puiši šajās pilsētās filmējās drīz pēc tam, kad Ukrainas aizstāvji no tām padzina okupantus.

"Savulaik šo dziesmu veltīju savai mammai Stefānijai, bet, kad sākās karš, dziesma pilnībā mainīja nozīmi," saka "Kalush Orchestra" solists Olehs Psjuks. "Stefania" nu ieguvusi dziļākus slāņus, proti, māte personificēta kā dzimtene. "Šie kadri nav paredzēti cilvēkiem ar vājiem nerviem, tie trāpa ļoti dziļi un ļoti sāpīgi," viņš piebilst.

Atgādinām, ka "Stefania" šogad kļuva par "Eirovīzijas" uzvarētājiem ar 631 punktu žūrijas un TV skatītāju balsu kopvērtējumu. Virkne valstu dziesmai deva maksimālo – 12 – punktu skaitu. "Kalush Orchestra" pēc sava priekšnesuma Turinā teica: "Palīdziet Ukrainai, palīdziet Mariupolei, palīdziet "Azovstaļ"! Tagad!"

Savukārt pēc rezultātu paziņošanas Pjuks pauda: "Uzvara Ukrainai ir ļoti svarīga, sevišķi šogad. Paldies no visas sirds. Slava Ukrainai!"

Ukrainu ar uzvaru apsveikušas vairākas augsta ranga amatpersonas, tai skaitā Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons, kurš "Kalush Orchestra" triumfu nodēvēja ne tikai par ukraiņu talanta atspoguļojumu, bet nelokāmu atbalstu ukraiņu cīņai par brīvību.

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels izteica cerību, ka nākamgad "Eirovīziju" varēs rīkot Kijivā brīvā un vienotā Ukrainā. Arī Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena apsveica Ukrainu ar uzvaru "Eirovīzijā", tāpat kā NATO ģenerālsekretāra vietnieks Mirče Dževans, kurš norādīja, ka šī uzvara parāda milzīgo sabiedrības atbalstu Ukrainai tās cīņā ar Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!