Foto: Publicitātes foto

Gadu gadiem nemainīgi populārā apvienība Kantoris 04 (attēlā) 2010. gadā atzīmējusi savu 20 gadu pastāvēšanas jubileju, un mūziķi atklāj, ka koncertējot jau septiņas reizes apbraukuši apkārt zemeslodei.

Sāka ar pārtulkotiem vācu šlāgeriem

"Deviņdesmitajos gados, kad sākām muzicēt, to grupu nebija daudz - bija Zeļļi, Lauku muzikanti, Auda, Bumerangs un mēs. Cilvēkiem bija viegli izvēlēties. Tagad to grupu saradies tik daudz, ka pat brīžiem grūti atšķirt.

Pašā sākumā mūsu dziesmas tika radītas tā - producents deva vāciskus šlāgerus, kurus tulks vienkārši pa tiešo pārtulkoja latviski no vācu valodas. Tas bija tikai tulks, ne dzejnieks. Redzot tos tekstus, es, nebūdams nekāds dzejnieks, sapratu, ka jāsēžas pie galda un iztulkotie teksti jāpārveido.

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/CAURAIS_LIETUSSARGS.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Tā dzīve mani piespieda kļūt par atdzejotāju," sarunā ar DELFI Izklaide grupas pirmsākumus atceras tās līderis Harijs Joniškāns.

Grupas dīvainais nosaukums radies tāpēc, ka pirmie mēģinājumi notikuši Valmieras gāzes kantorī. "Agrāk gāzes kantora avārijas telefons bija 04 un arī mēs uz skatuves esam četri," skaidro mūziķis.

Katru gadu - pa vienam hitam

Deviņdesmitajos gados, kad vēl nebija tik stingru noteikumu autortiesību jomā, Kantoris 04 spēlējis tautā populāras melodijas, bet nu sacer tikai paši savus hitus.

"Pašas no sevis jau tās melodijas nerodas. Bieži man ir tā, ka kaut kur dzirdu kādu melodijas frāzi, man iepatīkas, aizbraucu mājās un ģenerēju turpinājumu. Reizēm kaut kas ienāk prātā, vienkārši vakarā patrinkšķinot ģitāru. Bet šad tad melodijas atnāk naktīs - pamosties un saproti, ka galvā ir īstā melodija. Speciāli iegādājos diktofonu, lai no rīta nav tā, ka motīvs aizmirsts," stāsta Joniškāns.

Kantoris 04 nav no tām grupām, kas ik gadu izdos albumu, jo nopelnīt ar to nevarot un, tādos tempos strādājot, tiek zaudēts dziesmu kvalitātes ziņā. Mūziķi skaidro, ka vienīgais iemesls, kāpēc citi ik gadu izdod jaunu disku, ir publicitāte, kuras rezultātā  pieaug dzīvo koncertu pasūtījumi.

"Uzskatu, ka, ja mēs katru gadu izdotu albumu, dziesmas tajā nevarētu būt augstā muzikālā līmenī. Mūsu uzskats - lai grupa būtu topā un tirgū pieprasīta, pietiek gadā ierakstīt tikai vienu dziesmu, bet tai, saprotams, jābūt hita līmenī, uz ko mēs arī tiecamies," skaidro grupas līderis.

Kantora 04 lielākos hitus, kurus zinās ikviens latviešu mūzikas mīļotājs, viņš min O, mana mazā, Balts rīts un Viena zvaigzne, taču kopumā grupa 20 pastāvēšanas gadu laikā ierakstījusi apmēram 160 dziesmas.

Fani kļūst arvien jaunāki

Muzicēšanu leģendārajā grupā Joniškāns sauc par savu hobiju. "Mums visiem ir pamatdarbi. Es jau ilgi strādāju celtniecībā, ikdienā esmu būvdarbu vadītājs, taustiņnieks Armands Trambickis ikdienā ir tehniķis Valmieras kultūras namā, basģitārists Aivars Jakubovičs ikdienā ir celtnieks, bet bundzinieks Igors Vītols - skaņu režisors.

Muzicēšana ir mūsu hobijs, jo Latvijā ar mūziku vien nopelnīt nevar. Jā, deviņdesmitajos gados bija tāds laiks, kad tas bija iespējams, taču tad bija tā, ka ģimeni neredzēji un veselība bija sagrauta, jo brīvdienu un atvaļinājumu nebija. Labāk dzīvojam tā, ka mēnesī ir divas vai trīs spēles, un šis mums ir tīrais hobijs," stāsta muzikants.

20 pastāvēšanas gadu laikā mainījies arī grupas fanu kontingents - uz koncertiem nāk arvien jaunāki cilvēki. "Laukos jau nav, kur aiziet, tāpēc, ja gaidāma mūsu uzstāšanās, vietējiem jauniešiem tas ir liels notikums. Arī vecāki droši vien izvēlas labāk iedot to naudiņu bērniem, lai aiziet uz koncertu izklaidēties, nevis nāk paši.

Bet mums prieks par to, ka mūs klausās jaunie, jo skaitāmies jau diezgan sena grupa," priecājas Joniškāns, atklājot ka arī grupa ar gadiem muzikālā ziņā kļūst tikai jauneklīgāka un par tīriem šlāgeristiem sevi neuzskata.

Vairāk nekā parasts šlāgeris

"Sašmucējāmies mēs ar to šlāgeri pašā sākumā un viss - no šlāgermūziķu nosaukuma vairs nevaram atmazgāties. Gadu gaitā pie tā esam jau pieraduši, un - galu galā - vai nav vienalga,  kā mūs dēvē lielie mākslinieki, galvenais, ka  klausītājiem mēs patīkam!

Man jau šķiet, ka par šlāgermūziku var uzskatīt tādu, kura viegli iesēžas atmiņā un cilvēki var vienkārši to dziedāt līdzi saviesīgos vakaros. Mūsu pēdējos gados izpildītā mūzika ir sarežģītāka, smagāka par parastu šlāgeri. Uzskatu, ka Kantoris 04  tagad ir  populārā mūzika, ne šlāgeris," spriež Joniškāns.

Viņš atklāj, ka, lai gan grupas radošajos procesos pašlaik vērojams neliels panīkums, Kantoris 04 nebeigs muzicēt.

"Muzicēšana - tā ir diagnoze. Lai arī vecums nāk virsū, mēs netaisāmies mest plinti krūmos," teic mākslinieks, atklājot, ka 20 gadu pastāvēšanas laikā Kantoris 04 pa koncertiem nobraucis 285 tūkstošus kilometru, kas esot tikpat daudz kā septiņas reizes apbraukt apkārt zemeslodei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!