Foto: DELFI

Ceturtdienas, 23. augusta vakarā, Mežaparka lielo estrādi un tā apkārtni pārņēma šī gada visvairāk gaidītais pasākums – Lady Gaga Born This Way Ball turnejas koncerts, kuru pēc koncerta organizatoru aplēsēm apmeklēja 20 tūkstoši cilvēku.

Nākot pa aleju, kas ved tieši uz Lielo estrādi, nevarēja nepievērst uzmanību ažiotāžai, kura sen nebija redzēta šajā vietā. Cilvēki strauji virzījās uz skatuves pusi bailēs nokavēt Amerikas popzvaigznes uzstāšanās sākumu.

Video sižets ar Lady Gagas faniem Mežaparkā

"Cik ilgi var gaidīt?" bija populārākais teiciens tajā vakarā, jo Lady Gaga lika faniem un vienkārši koncerta apmeklētājiem gaidīt koncerta sākumu apmēram trīs stundas. Pirms zvaigznes koncerta uzstājās grupa The Darkness, kurai gan diemžēl nesanāca izpildīt savu galveno uzdevumu un iesildīt uz to momentu sanākušo publiku.

Un tad sākās... Paceļoties skatuves aizkariem, pavērās nereāls skats uz viduslaiku gotisko pili, uzbūvēto speciāli šai koncertturnejai. Kopumā tai vajadzēs izdzīvot caur 110 koncertiem apkārt pasaulei, bet Latvijas publikai tas viss bija jaunums - pie mums Gaga viesojās pirmo reizi.

Pievēršot uzmanību pūlim kā tādam, nevarēju nedomāt par divām lietām - Lady Gaga koncerti ārzemēs tiek izpirkti līdz pēdējai biļetei, bet pie mums cilvēki neilgi pirms koncerta joprojām pirkuši biļetes kasēs, it kā tas būtu nevis ilgi gaidīts pasākums, bet tāds "iebraucam pa ceļam" variants.

Otrā lieta, kas lika aizdomāties, bija cilvēku savdabīgais stils - netrūka ne avangarda frīku, ne urļiku tipa ciemiņu, kaut gan vairākums bija pelēkā jauniešu un ģimeņu masa.

Lēdijai iznākot no aizkulisēm, cilvēki kliedza no prieka, jo ilgi gaidīta zvaigzne atradās vien pāris metru attālumā. Tie, kuriem paveicās pavadīt laiku ļoti tuvu izpildītājai, tie varēja saskatīt tērpus, speciāli veidotus šai turnejai no Armani Prive, Atelier Versace, Moschino un Haus of Gaga.

Zinot visus brīnumus, ko Lady Gaga ir valkājusi, ar šīs skatuves tērpiem viņa mani nedaudz sarūgtināja. Protams, daudziem cilvēkiem patika viņas "tēli" un vēl vairāk priecēja ideāla skaņas kvalitāte. Tērpi, skatuve, skaņa - un Gaga sāka iedarboties uz mūsu "stīvo" publiku.

Kaut šī turneja tiek dēvēta dziedātājas pēdējā iznākušā albuma nosaukumā, tajā tika iekļauti daudzi tūktoš reižu dzirdētie gabali, kā Bad Romance, Just Dance vai Poker Face, kuriem publika labprāt piedziedāja līdzi.

Koncerta laikā Gaga daudzreiz pieminēja Latvijas un Rīgas vārdus - saņemot dāvanas no tā saucamās Monster Pitt jeb īpašās fanu zonas, kurā tika dziedātājas uzticamākie un pacietīgākie pielūdzēji, viņa uzvilka t-kreklu, ka arī uzlika Latvijas karogu savam motociklam, ar kuru pārvietojās pa skatuvi.

Izrādās, Māte monstrs nav tik augstprātīga un auksta. Pauzēs starp dziesmām viņa bieži uzrunāja visus klātesošos, daloties pārdomās par mieru, mīlestību un cieņu, bet visvairāk publiku sajūsmināja kāds garāks zvaigznes monologs:

"Es neesmu citplanētietis, es neesmu cilvēks. Es neesmu sieviete, neesmu vīrietis. Bet mums ir daudz kopīga, mēs dalām cerības, mēs dalām sapņus. Esmu tāda, jo jūs mani tādu uztaisījāt, Latvija. Es nācu pie jums pēc iedvesmas, mīlestības, mūzikas un modes. Un tikai tad es varēšu sagūstīt pasauli ka popmūzikas dziedātāja."

Šis teksts bija patiešām mīļš un iesakņojās katra Mežaparka estrādē esošā cilvēka sirdī. Daudziem redzēju asaras acīs. Nevienā citas valsts koncertā šāds teksts nebija minēts, kas liek aizdomāties - kāpēc viņa ar tādām rūpēm izturējās pret vakardienas publiku?

Vēl viens interesants fakts par šo koncertu jau ir pieminēts Vikipēdijā  - pēc ilgas pauzes Lady Gaga atkal izpildīja dziesmu Hair, kas nebija dzirdēta šajā tūrē divus mēnešus.

Koncerts beidzās ar vēl skaļākām ovācijām - Lady Gaga pateicās par tik foršiem koncerta apmeklētājiem, izteica pozitīvus komplimentus par Latviju un Rīgu un visu noslēdza ar burvju frāzi - līdz nākamajai reizei! Mēs savukārt sekosim pārsteigumiem, ar kuriem Gaga ir dāsna, un gaidīsim jau nākamo koncertturneju, kurā viņa, cerams, atkal atbrauks līdz mazajai Rīgai.

Galerijā: Lady Gaga koncertu apmeklētāji, starp kuriem netrūka arī sabiedrībā zināmi cilvēki

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!