Foto: Publicitātes foto

Ikviens latvietis, ja arī pats to neapzinās, noteikti kaut reizi ir dzirdējis kādu gabalu no Lauku muzikantu daiļrades, kuras firmas zīme - vokālists Normunds Ķietis ar savu īpašo balss tembru un šarmantā akordeona speciāliste Inita Āboliņa.

Mūziķi atklāj – 25 gadu pastāvēšanas laikā grupa vairākkārt mēģinājusi mainīt muzicēšanas stilu, bet galu galā sapratusi, ka latviešu sirdīm vistuvākais tomēr ir šlāgeris.

"Nebūšu oriģināls un teikšu, ka šlāgeris latviešiem patīk mentālu īpatnību dēļ, kas veidojušās vēstures gaitā. Ne velti mūsu šlāgermūzika ir līdzīga vācu mūzikai, savukārt Latgalē jūtama lielāka ietekme no skumjajām krievu melodijām.

Ja skatās kritiski, mēs, latvieši, nekad neesam sev uzstādījuši lielus muzikālus mērķus un ideālus. Mūsu mūzika balstās uz dažiem spēcīgiem vārdiem - labiem komponistiem, kuru vienkāršās, skanīgās melodijas konservatīvie tautieši arī pieņēmuši. Tāpēc varbūt mums, piemēram, nav attīstīts roks un džeza mūzika," par šlāgermūzikas popularitāti Latvijā sarunā ar DELFI Izklaide spriež Ķietis.

Lai arī grupas pašreizējais sastāvs ir veidojies laika gaitā, Lauku muzikantu veiksmes stāsts sākās jau 1987. gadā - šogad grupa atzīmē 25. pastāvēšanas gadu un arvien stabili turas veiksmīgāko Latvijas šlāgermūzikas grupu topā.

"Kad sākām muzicēt, mums nebija lielu ambīciju, spēlējām visu, kas pašiem patika, izpildījām citu autoru kaverversijas, iekļāvām repertuārā savam stilam atbilstošus, tulkotus vācu, zviedru, amerikāņu evergrīnus. Domāju, ka cilvēkus uzrunāja grupas dzīvais skanējums, skaista akordeona spēle, lipīgas, vēl nenodrāztas dziesmas, balss tembra īpatnības. Arī labā saikne ar klausītājiem un atturēšanās "pārlēkt pāri savam dibenam"," joko Ķietis.

25 gadu muzicēšanas laikā Lauku muzikantiem jau gadās tādi kuriozi, kādi vien var būt tikai īstiem skatuves ilgdzīvotājiem. "Šobrīd mūs kāzās aicina spēlēt cilvēki, kuru vecākiem savulaik esam spēlējuši kāzas. Nezinu, vai par to priecāties vai skumt - konstatējot, cik ātri iet laiks," prāto Ķietis.

Mūziķis, kurš savā lauciņā stabili turas jau tik ilgu laiku, priecājas arī par jaunu cilvēku ienākšanu šlāgerī.

"Šlāgeraptaujā dzirdēju Jātniekus, un man viņi tiešām patika gan vizuāli, gan muzikālais izpildījums likās labs - simpātiska grupa. Jātnieki šlāgermūzikā ienes patīkamu jaunības svaigumu, ja tos salīdzina ar plikpaurainajiem onkuļiem un kundzēm labākajos gados, kas dominē Šlāgeraptaujā," ironiski par kolēģiem pasmaidīt atļaujas Lauku muzikants.

Mēģinot izrauties no klasiskajiem šlāgerstandartiem, viņš pirms vairākiem gadiem pats sācis rakstīt dziesmas. "Sapratu, ka tobrīd beidzot kļuvu par to, kas patiesībā esmu. Un, ja manas dziesmas kādam ir vajadzīgas, tad priecājos un nedomāju, kā to visu nosauc kritiķi - šlāgeris vai kakofonija.

Tas gan jāatceras visiem jaunajiem mūziķiem - kādu tevi publika sākumā pieņems, tāds tu visu dzīvi arī paliksi. Tāpēc iesācējiem jo sevišķi iesaku būt kritiskiem attiecībā uz savu skatuves darbību," savu pieredzi atklāj Normunds Ķietis. Tiem, kuriem šlāgeris nepatīk, viņš iesaka labāk paklusēt.

"Latvijā publiski runāt par šlāgeri ir tikpat bīstami, kā par politiku - var iekulties lielos konfliktos. Gaumes mēdz ļoti atšķirties. Arī kritēriji par "patīk vai nepatīk" ir visai miglaini un daudz kur balstās uz dzimtā reģiona efektu - piemēram, latgaļi atbalstīs savējos, kaut vai nošaujies," interesantus faktus atklāj mūziķis.

"Lauku muzikantu dalībnieki nāk no dažādām Latvijas pusēm, tāpēc nav tā, ka viņus atbalstītu viens konkrēts fanu grupējums - zālēs čum un mudž visa vecuma ļautiņi, un no viņu teiktā secinu, ka pie mums pārsvarā nāk, lai pa īstam izdejotos.

Mums nav fanu un grūpiju, kas braukātu līdzi pa koncertiem, toties mūsu sastāvā ir sieviete - akordeoniste Inita Āboliņa, un ar to arī pietiek. Meitenes uz skatuves nelien un virsū nemācas, jo viņas redz, ka viena dāma jau starp mums ir. Žēl. Toties, kad Inita kādu reizi izpaliek, tad skatuves mala ir pilna ar zaķiem, bet kundzes var sagaidīt lielāku uzmanību no saviem kavalieriem," par dāmu uzmanību smejas Ķietis.

Viņš sola arī nākamos 25 gadus ietiepīgi turpināt priecēt savus atbalstītājus, kamēr kaut viens no Lauku muzikantiem varēs nosēdēt uz skatuves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!