Foto: DELFI

Muzikālais televīzijas šovs Koru kari 3 ik nedēļu sabiedrībā raisa diskusijas ne tikai par koru dalībnieku vokālo sniegumu un vizuālo tēlu, bet arī šova žūrijas pausto vērtējumu koriem.

Šajā sakarā šova ceturtā raidījuma īpašā žūrijas viešņa - televīzijas "seja" un radio Star FM ētera personība Baiba Sipeniece-Gavare (attēlā) - atklāj savus koru vērtēšanas principus, kā arī kopējo iespaidu par šovu.

"Lai es spētu visus korus novērtēt pilnīgi objektīvi, man būtu nepieciešams ilgāks laiks, ko pavadīt, tos vērojot. Būšu pavisam atklāta un godīgi pateikšu, ka tikai svētdienas raidījumā, kurā biju žūrijas sastāvā, pirmo reizi šovu noskatījos tā kārtīgi no sākuma līdz beigām.

Ņemot vērā, ka tas notiek svētdienu vakaros un ievelkas samērā ilgi, man līdz šim nav bijusi tā izdevība pakāpeniski iepazīt katru kori, sākot jau no pirmā raidījuma, tādēļ uzmanījos, lai nevienu neapvainotu ar pārsteidzīgiem secinājumiem vai lēmumiem," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta Sipeniece.

"Protams, es neesmu nekāda dižā padomdevēja, un manu viedokli var ņemt vērā kā jebkura normāla skatītāja vērtējumu par to, vai priekšnesums patīk vai nepatīk.

Mani noteikti nevajadzētu uztvert pārāk nopietni. Pretējā gadījumā man pašai būtu jāuzrāda kolosāls sniegums dziedāšanā, bet tādu vēl neviens nav redzējis. Šo iemeslu dēļ nekādu dižo analīzi no manis nevajadzētu gaidīt, un varu vien dalīties ar savu profesionālo pieredzi.

Man nav ne muzikālās, ne pedagoģiskās izglītības, tādēļ esmu kā vienkāršais skatītājs un cilvēks no malas, kuram nez kāpēc tika prasīts padoms," smej televīzijas "seja".

"Kopumā ņemot, manuprāt, šovā jau ir tā stadija, kad par katru kori var saprast, kāds ir tā raksturs. Protams, ļoti svarīgs faktors konkrētu koru panākumiem ir tas, kurš ir tas melnā darba darītājs - aranžiju autors un cilvēks, kas ar kori tā pa īstam strādā.

Šai ziņā, manuprāt, ļoti noveicies ir Rīgas Zelta korim. Pirmkārt, Jakušonoks ir ļoti interesanta un daudzšķautņaina personība, kam ir ārkārtīgi liels repertuārs, ko viņš arī var izdziedāt. Otrkārt, ļoti liels ieguvums ir Ķirsis, kurš ir ļoti profesionāls cilvēks. Domāju, ka jebkurš jaunietis, kas nokļūst šādā sastāvā, var būt tiešām priecīgs," prāto Sipeniece.

"Uzskatu, ka koru vadītājiem šis šovs ir laba iespēja kaut kādā veidā atsvaidzināt savu publisko tēlu, kas nekad nenāk par sliktu, īpaši, ja tā ir tik pozitīva un radoša gaisotne, nevis ierastais "apprecējies, izšķīries, sakāvies, redzēts zem galda" variants.

Savukārt, jauniešiem tā ir kolosāla pieredze sadarboties ar cilvēkiem, pie kuriem ikdienā varbūt nemaz nebūtu iespējams tikt klāt.

Ja es būtu viņu vecumā, noteikti mēģinātu piedalīties šovā un būtu patiešām priecīga un pateicīga, ja man būtu iespēja dziedāt kādā no koriem," piebilst raidījumu vadītāja, atklājot arī pāris ieteikumu šova dalībniekiem.

"Jauniešiem, kas dzied koros, jau ir gan tā degsme acīs, gan enerģija. Ir redzams, ka koru sastāvā ir atlasīti un paņemti labākie no labākajiem.

Savukārt koru vadītājiem noteikti jādomā par repertuāru, kam jābūt nemaldīgam. Vieni to saprot, otri - ne līdz galam. Ir jāprot atrast pareizās dziesmas, jo šovā nav laika eksperimentēt ar jaukām dziesmām, kas kādam savulaik ir sanākušas.

Šovbizness ir nežēlīgs, un tiklīdz tu nošauj garām ar dziesmu, tā koris ir ārā, lai gan pašiem dalībniekiem taču nav ne vainas. Tādēļ koru līderiem ir ļoti jāpārdomā šis solis, jo jaunie jau neko daudz nevar ietekmēt," iesaka Sipeniece.

"Kopumā es visvairāk priecājos tieši par šiem jauniešiem. Gribu novēlēt, lai viņi sev doto laiku šovā maksimāli izbauda!

Iespējams, kāds pēc šī pasākuma arī sapratīs, uz kuru pusi viņam dzīvē vispār jāiet. Es atceros tās mokas, kas man pašai bija padsmit gados ar nākotnes profesijas izvēli un sirdsbalss aicinājumu. Tādēļ šis šovs varētu palīdzēt konkrētāk izvēlēties vajadzīgo virzienu.

Protams, ne jau visi jaunieši no koriem pēc šova sāks darboties šovbiznesā, un tas pat nav vajadzīgs! Tomēr tā pieredze un iespēja saprast, ap ko vispār šīs visas lietas grozās, gan ir unikāla.

Tāpat milzu ieguvums ir kontakti. Mūsdienās tie ir ļoti svarīgi, jo ne jau visu iespējams nokārtot vien ar Facebook, Twitter vai Draugiem.lv palīdzību. Ļoti daudz kas atkarīgs no cilvēkiem, ko savā dzīvē esi saticis, un tā, kā viņi ir ietekmējuši tavu likteni," rezumē televīzijas "seja". 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!