Foto: Mango
Kad pirms pāris mēnešiem tika paziņots, ka Rīgā uzstāsies smagās mūzikas leģenda "Metallica", daudzi pārsteigumā noelsās un augšpalekdamies steidzās pirkt biļetes, lai nepalaistu garām lielo notikumu. Līdz šim Latvijas metālistiem patiesi bija iemesls justies apdalītiem – tuvākais punkts, kur "Metallica" pirms pāris gadiem uzstājās, bija Tallina.

Svētdienas vakarā ilgi gaidītais brīdis bija klāt. Jau tuvojoties "Skonto" stadionam bija skaidrs, kas šeit risināsies. Smaidu izraisīja dažu gados pavecāku kundzīšu komentāri un nosodošie skatieni garmataino un melnā tērpto koncerta apmeklētāju virzienā.

Laika apstākļi, kas visu dienu bija vasarīgi  tīkami, pāris stundas pirms "Metallicas"  kāpšanas uz skatuves sabojājās, un vairums klausītāju uz koncertu ieradās izmirkuši vai tērpti pavisam nepiemēroti ierastajam rokkoncertu dreskodam - dažādu krāsu lietusmēteļos. Tomēr lietus koncerta noskaņai nepavisam netraucēja. Gluži pretēji - sakarsušajiem faniem tas sniedza patīkamu veldzi.

Kā iesildītāji bija izvēlēti amerikāņu smagā metāla grupas "Sword" un "Down". Pieļauju, ka citā gadījumā šo grupu koncerti varēja kļūt par notikumu, bet šoreiz reti kurš tā pa īstam ieklausījās - visu uzmanība bija centrēta uz galvenajiem vakara varoņiem. Šur tur pat varēja saklausīt īgņošanos par to, ka izvēlēti divas iesildītājgrupas un tik ilgi jāgaida uz koncerta sākumu. Bija gan arī tādi, kas iesildītāju uzstāšanos klausījās ar lielu interesi un dzirdēto vērtēja atzinīgi.

Pārtraukumā starp iesildītājiem un "Metallicas" uzstāšanās sākumu publika negarlaikojās - citi steidza piepildīt alus kausus un uzgrauzt kādu čipsi, citi sazvanījās ar draugiem un lielajā pūlī centās atrast paziņas, šur tur fani iemēģināja balsis, dziedot gan "Metallicas" kompozīcijas, gan uzraujot pa kādai vecai latviešu ziņģei. Pa starpam gadījās arī tādi, kuriem apsardzes pavadībā stadiona teritoriju nācās pamest krietnu brīdi pirms "Metallicas"  uzstāšanās. Nekas, vismaz koncerta biļete paliks kā atmiņa par lielo notikumu.

Dzirdētās sarunas ļāva apjaust, ka šis ir starptautiska mēroga notikums - uz koncertu bija ieradušies tuvāko kaimiņvalstu viesi lietuvieši un igauņi, kā arī somi un zviedri, bija dzirdama arī angļu valoda. Vieni bija sareibušāki un agresīvāki, citi tādi ieturēti un klusi, bet visos jautās prieks par drīzo iespēju klātienē redzēt smagā metāla gigantus.

Tā vien gribētos pačīkstēt par publiku, bet, ja kaitina cilvēku aprobežotība un fiziski nav iespējams izturēt piedzērušos tipus, koncertus vajag skatīties mājās DVD, kā mācīja vecs draugs.

Daudzi no koncerta apmeklētājiem bija ieradušies veco laiku vārdā - plus mīnus desmit gadus "Metallicu" neklausījušies, bet kaut kad pusaudžu gados bijuši aktīvi fani. Pārsteidza daudzie pusaudži, kas ne tikai aktīvi kratīja galvas mūzikas ritmos, bet arī zināja vārdus dziesmām no vecajiem albumiem. Daži no apmeklētājiem gan visu koncertu gods godam nostāvēja apskaužami stīvi un uz tiem, kas gluži vai ekstāziski raustījās mūzikas ritmos, raudzījās ar nosodošiem skatieniem.

Gan jau starp koncerta apmeklētājiem bija arī tādi, kas gaidīja vismaz vienu dziesmu kā nelielu ieskatu no rudenī gaidāmā albuma albuma "Death Magnetic". Šoreiz nekā. Atliks vien bruņoties ar pacietību un grupas vecajiem albumiem un gaidīt, ar ko tad šī nerimtīgi mainīgā grupa mūs šoreiz pārsteigs.

Savu uzstāšanos "Metallica" sāka ar "Creeping Death", un lielākā daļa publikas pavilkās momentāli. Pārsteigumu nebija - īstā sajūsma un saviļņojums publikā sākās koncerta otrajā pusē, kad kā garšīgu kokteiļu izlase tika piedāvāti visu gaidītie hiti "Nothing Else Matters", "One" un "Enter Sandman". Ja kādu neaizķēra mūzika, par papildus emocijām parūpējās ugunsšaltis skatuves abās malās un salūts. Koncertu noslēdza "Seek And Destroy", kam līdzi dziedāja visi, kas uz koncertu nebija ieradušies vien ķeksīša pēc.

Daudzu sirdis sildīja grupas solista Džeimsa Hetfīlda draudzīgās uzrunas dziesmu starplaikos (izrādās, viņi zināja, kurā valstī spēlē!) un, protams, koncerta izskaņā izteiktais solījums vēlreiz atgriezties Rīgā. Jācer gan, ka faniem nebūs jāgaida vēl 27 gadi.

Koncerts bija tieši tāds, kā gaidīju - mēreni agresīvs, tehniski perfekts un enerģijas pārpilns. Vienu brīdi nožēloju, ka neesmu pirmajās rindās - tur valdīja īstais koncerta gars.

Kā jau ierasts - daudzi klausītāji kritizēja koncerta skaņu. Jāpiekrīt, tiešām likās, ka viss notiek pārāk klusu, bet nedrīkst aizmirst, ka ne visi Rīgas iedzīvotāji svētdienas vakarā vēlas dzirdēt smago metālu.

Pirmdienas rītā daudzi uz savām darba vietām devās nedaudz salauzīti un aizsmakušām balsīm. Vēl viena leģenda sagaidīta un ar godu pavadīta. Jācer, ka turpinājums sekos.

"Metallica" Rīgas koncerta dziesmu saraksts:

Creeping Death
Fuel
Ride The Lightning
Harvester Of Sorrow
Welcome Home (Sanatarium)
The Memory Remains
...And Justice For All
No Remorse
Fade To Black
Master Of Puppets
Whiplash
Nothing Else Matters
Sad But True
One
Enter Sandman
-------------------------
Last Caress
Motorbreath
Seek And Destroy

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!