Foto: AP/Scanpix
Šī gada februārī virs Urālu pilsētas Čeļabinskā nokrita meteorīts, bet tagad zinātnieki šo dabas parādību laboratorijās rūpīgi izpētījuši un secinājuši, ka tā vecums ir viens vai pat 1,2 miljoni gadu.

Helsinku universitātes pētnieks Mikaels Granvīks paziņojis, ka nokritušais bolīds bija daļa no lielāka asteroīda, kas, iespējams, vēl joprojām griežas Saules sistēmā.

Granvīks kopā ar zinātnieku grupu bija ieradies Čeļabinskā, intervējis aculieciniekus, dokumentējis nokritušos meteorīta gabalus, analizējis fotogrāfijas un video ierakstus. Uz šo liecību pamatiem ekspertiem izdevās izskaitļot asteroīda trajektoriju.

Tāpat zinātnieku uzdevums bija noskaidrot, no kurienes tas cēlies, un viņi nonākuši pie secinājuma, ka Čeļabinskas meteorīta dzimtene ir Floras kopa, kas atrodas asteroīdu joslā starp Marsu un Jupiteru.

No turienes debess ķermenis arī devies ceļā uz mūsu planētu. Laboratorijas analīzes parādījušas, la meteorīta vecums ir aptuveni 1,2 miljoni gadu - tieši tik ilgs laiks, tam bijis nepieciešams, lai pa noteikto trajektoriju no Floras atceļotu uz Urālu kalniem.

Čeļabinskas meteorīts uz Zemes nokrita 2013. gada 15. februārī. Tā ātrums bija 67 000 kilometru stundā - gandrīz 30 reizes lielāks nekā skaņas ātrums. Tā diametrs bija 17 metri, bet masa - aptuveni 10 000 tonnas.

No trieciena viļņa sīkos gabaliņos saplīsa daudzu māju logu stikli, bet vairāk par tūkstoti cilvēku ar dažādām traumām tika nogādāti slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!