Foto: Vida Press
Vērienīgu arheoloģisku izrakumu laikā Jordānijā, iespējams, atrastas Bībelē pieminētās grēku pilsētas Sodomas atliekas. Ja tās patiešām būtu šīs leģendām apvītās pilsētas atliekas, tas kļūtu par vienu no dižākajiem arheoloģiskajiem atklājumiem.

Tall el Hammam izrakumi Jordānas ielejā sākās 2006. gadā amerikāņu arheologa doktora Stīvena Kolinsa uzraudzībā. Tagad arheologi ir ticības pilni, ka viņiem izdevies atrast Sodomas paliekas, vēsta ārvalstu prese.

Kolinss izdevumam Popular Archaeology pastāstījis, ka izrakumos atrastās pilsētas atliekas atbilst "visiem Sodomas kritērijiem", kas saskaņā ar Veco Derību tika pilnībā nodedzināta ar sēru un darvu.

Uzsākot Sodomas meklējumus, Kolinss secinājis, ka noteiktajā reģionā Nāves jūras piekrastē jāmeklē vislielākā pilsēta, kas eksistējusi vidējā bronzas laikmetā.

"Kad mēs pētījām apkārtni, Tal el Hamman kā vieta, kur uzsākt izrakumus, bija likumsakarīga, jo tās virtuālie attēli liecināja - tā ir piecas līdz desmit reizes lielāka kā citas bronzas laikmeta novietnes konkrētajā reģionā," skaidrojis Kolinss.

Tiek lēsts, ka atrastā pilsēta varētu būt uzbūvēta un apdzīvota laika posmā no 3500. līdz 1540. gadam pirms mūsu ēras. Tajā ir liels uzbērums, kas pilsētu sadala divās daļās - apakšējā un augšējā, kur dzīvoja bagātie un varenie pilsētnieki.

Arheologi pilsētā atraduši 10 metrus augstus un piecus metrus biezus no milzīgiem bluķiem veidotus aizsargmūrus, vārtus, torņus, laukumus un vaļņus, kā arī "Sarkano pili" pilsētas augšējā daļā.

Par to, ka atrastā pilsēta varētu būt Sodoma, domāt liekot ne tikai lietas, kas līdzinoties Bībelē sniegtajam pilsētas aprakstam, bet arī arheologu atrastās liecības, ka daļa pilsētas iedzīvotāju to pametuši lielā steigā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!