Foto: Reuters/Scanpix

Leonardo da Vinči māte bijusi ķīniešu verdzene, un tieši viņu mākslinieks attēlojis savā slavenajā gleznā Mona Lize - vismaz par to ir pārliecināts itāļu vēsturnieks un literāts Andželo Paratiko.

Pēdējos 20 gadus viņš pavadījis Honkongā, studējot sakarus starp Itāliju un Ķīnu otrajā tūkstošgadē, un nonācis pie šāda sensacionāla secinājuma, kurus aprakstījis savā jaunākajā grāmatā.

Šīs grāmatas nosaukums ir Leonardo da Vinči: ķīniešu zinātnieks, kurš apmaldījies renesanses Itālijā, un Paratiko uzskata, ka viņam izdevies atrast vairākus, pēc paša vārdiem, nozīmīgus savas teorijas pierādījumus.

"Esmu pārliecināts, ka Leonardo māte bija dzimusi Austrumos, bet, lai pierādītu, ka viņas izcelsme saistīta ar Austrumķīnu, nepieciešams pielietot dedukcijas metodi," intervijā izdevumam South China Morning Post skaidrojis pētnieks.

Viņš noskaidrojis, ka kādam bagātam Leonardo tēva klientam bijusi verdzene vārdā Katerīna. Tomēr jebkādas ziņas par šo verdzeni izzūd 1452. gadā - tātad Leonardo dzimšanas gadā. (Saskaņā ar oficiālo versiju Leonardo māti patiešām sauca Katerīna, taču viņa bija nevis verdzene, bet vietējā zemniece.)

Kā pierādījumu Leonardo austrumnieciskajai izcelsmei Paratiko min arī faktu, ka renesanses ģēnijs bija veģetārietis, taču šāda diēta Eiropā tolaik nebija izplatīta. Tāpat da Vinči rakstīja ar kreiso roku no kreisās puses uz labo, kas raksturīgi austrumniekiem.

"Tādās valstīs kā Itālija un Spānija renesanses laikā bija pilns ar vergiem no Āzijas, tāpēc pats šis fakts nav nekāds pārsteigums," skaidrojis grāmatas autors.

Paratiko atgādina, ka jau Zigmunds Freids 1910. gadā pieņēma, ka gleznā attēlota mākslinieka māte. "Dibenplānā redzama ainava ķīniešu stilā, un pat Monai Lizai ir ķīnietes vaibsti," norāda vēsturnieks.

Viņš pats ir pārliecināts par savas teorijas pareizību, taču apzinās, ka vienīgais veids, kā to apstiprināt oficiāli, ir Leonardo līķa ekshumācija un viņa mirstīgo atlieku DNS analīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!