Foto: Vida Press
Kanzasas universitātes bibliotēkas reto izdevumu nodaļā atrasta brošūra ar nosaukumu "Gadījums ar zēnu, kurš kļūdas dēļ tika uzskatīts par meiteni", un tajā aprakstīta pasaulē pirmā dzimuma maiņas operācija, kas notikusi jau XVIII gadsimtā.

Brošūras autors ir ķirurgs Tomass Brends, un tā izdota 1787. gadā. Tajā rakstīts, ka kādi vecāki pie viņa atveduši savu septiņus gadus veco dēlu, kurš sūdzējies par sāpēm cirkšņos.

Apskates gaitā doktors Brends sava pacienta ārējā izskatā pamanījis "nevienmērību".

"Sākumā šķita, ka viņam ir sieviešu dzimumorgāni ar jaunavības plēvi, tomēr pēc rūpīgas apskates konstatēju, ka rajons, kas izskatījās pēc ārējām kaunuma lūpām, patiesībā ir sēklinieku maisiņš," grāmatiņā raksta doktors.

Ķirurgs apgalvo, ka operācijas gaitā atbrīvojis peni no "ieslodzījuma" - lai to izdarītu, viņš izdarīja garu vertikālu griezumu kaunuma apvidū.

Drīz pēc operācijas bērns, kura vārds netiek izpausts, sācis "čurāt stāvus u valkāt bikses", un Brends uzsver, ka šīs operācijas rezultātā tika mainīts bērna dzimums. Pēc viņa vārdiem, ķirurģiska iejaukšanās bērnam atdevusi "pareizo" dzimumu.

Noliedzot hermafrodītu pastāvēšanu cilvēku vidū, Brends raksta: "Termins hermafrodīts ir jāsaprot kā dzīvnieks, kuram vienlīdz labi ir attīstījušies gan sievišķie, gan vīrišķie dzimumorgāni".

Brošūrā ir tikai astoņas lappuses un trīs ilustrācijas, kurās atspoguļota bērna anatomija, taču eksperti to uzskata par, visticamāk, pašu senāko medicīnisko darbu, kurā aprakstīta dzimuma maiņas operācija.

Kā vēsta ārvalstu mediji, dokumentu atklāja Kanzasas universitātes socioloģijas profesore Kerola Vorena, kura augstskolas bibliotēkas reto izdevumu nodaļā meklējusi informāciju par elektrības vēsturi.

Līdz šim vissenākais apraksts par dzimuma maiņu bija publicēts 1840. gadā ASV, taču informācija par to ir ļoti skopa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!