Tieši pirms 177 gadiem - 1837. gada 8. februārī - notika viens no slavenākajiem dueļiem pasaules vēsturē, proti, dzejnieka Aleksandra Puškina divkauja ar Žoržu Šarlu Dantesu. Konflikts aizsākās pēc tam, kad Dantess bija apprecējis Puškina sievasmāsu, un savstarpējie apvainojumi bija atrisināmi vienīgi ar dueļa palīdzību.

Sekundantu izstrādātie dueļa noteikumi faktiski paredzēja letālu vai ļoti smagu iznākumu. Piemēram, šī dokumenta 4. punkts vēstīja: "Kad abas puses būs izdarījušas pa šāvienam, tad gadījumā, ja tie būs nerezultatīvi, duelis tiek atsākts no sākuma: pretinieki nostājas to pašu 20 soļu attālumā viens no otra, saglabājot tās pašas barjeras un tos pašus noteikumus".

Karstasinīgais Puškins, kurš iepriekš jau bija piedalījies dažos dueļos, šiem noteikumiem piekrita, tos pat neizlasījis.

Pēc sekundantu komandas pretinieki sāka viens otram tuvoties, un Dantess izšāva pirmais. Ievainotais Puškins ar seju nokrita sniegā, bet saņēmās un pieprasīja tiesības uz savu šāvienu. Nospiedis gaili un ieraudzījis krītošo Dantesu, viņš iesaucās "Bravo!" un zaudēja samaņu. Dantess bija ievainots tikai rokā.

Sekundanti sašauto Puškinu aizveda mājās un izsauca ārstu. Vēderā trāpījusī lode izrādījās nāvējoša, un tā laika ārstiem nebija pa spēkam dzejnieku glābt - viņš nomira divas dienas vēlāk, būdams 37 gadus vecs. Gulēdams uz nāves gultas, Puškins vēl aizsūtīja Dantesam zīmīti ar atvainošanos, kurš izsaucās: "Pasakiet, ka es viņam arī piedodu!"

Tā kā Krievijā tolaik dueļi bija aizliegti, pēc Puškina nāves Dantesu ieslodzīja Petropavlovskas cietoksnī, tomēr imperators Nikolajs I viņu apžēloja. Dantess nodzīvoja vēl 58 gadus.

Pirms diviem gadiem, pieminot slavenā dueļa gadadienu, vairākās Krievijas ģimnāzijās tika veiktas aptaujas, lai noskaidrotu, ko mūsdienu jaunatne domā par dueļiem. Izrādās - vairumam jauniešu jēdziens "gods" ir tukša skaņa.

"Kāpēc sievietes dēļ jāriskē ar dzīvību? Šodien, piemēram, tev patīk blondīne, bet rīt varbūt iepatiksies kāda brunete," aptuveni šādas bija vairuma skolēnu atbildes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!