Konektikutas universitātes profesors Ronalds Malets, izmantojot Einšteina vienādojumu, radījis laika mašīnu ar cirkulējošiem lāzera stariem. Pagaidām viņa grupa meklē finansējuma avotus, zinātnieks cer izveidot un notestēt iekārtu tuvāko desmit gadu laikā.
Melnie caurumi, telpas-laika tuneļi Visumā, kosmiskās plūsmas - ikviens no šiem fenomeniem ir ticis piedāvāts kā līdzeklis ceļojumam laikā. Taču visas šīs idejas realizēt nav iespējams viena iemesla dēļ: lai gan teorētiski ar šo metožu palīdzību var deformēt telpu-laiku, tam nepieciešama gigantiska masa.

Profesors Malets ir izstrādājis alternatīvu metodi ceļojumam laikā, kas ir balstīta uz slavenā Einšteina vienādojuma E-mc². "Einšteins parādīja, ka masa un enerģija pēc būtības ir viens un tas pats," skaidro profesors Malets. "Lai deformētu laiku vai saliektu to cilpā, mūsu mašīna izmantos gaismu cirkulējošu lāzera staru veidā, nevis masīvus objektus."

Patlaban zinātnieks nodarbojas ar iekārtas izstrādi, kas konstatēs laika cilpas iegūšanas faktu. Ar spoguļu palīdzību tiks iegūts cirkulējošs gaismas stars, kas deformēs apkārtējo telpu. Ir zināms, ka daudzām subatomu daļiņām ir ļoti īss dzīves periods. Profesors Malets uzskata, ka cirkulējoša gaismas stara tuvumā šīs daļiņas dzīvos ilgāks, nekā parasti. Tas nozīmēs, ka daļiņas nokļuvušas nākotnē caur cilpu laikā.

"Pieņemsim, ka jums ir krūze kafijas un karote," saka profesors Malets. "Iedomājaties, ka kafija - tā ir tukšā telpa, bet karote - cirkulējošs gaismas stars. Kad jūs maisāt kafiju ar karoti, kafija - vai tukšā telpa - tiek sagriezta. Bet tagad iedomājaties, ka jūs kafijā iemetāt gabaliņu cukura. Ja tukšā telpa būtu izliekta, jūs to varētu noteikt, sekojot subatomu daļiņām, kas kustās apkārtējā telpā."

Atbilstoši Einšteinam, telpas izliekšana noved pie laika izliekšanas. Tas nozīmē, ka teorētiski laikā var pārvietoties tāpat kā telpā.

Profesors Malets noliedz citu zinātnieku bažas, ka ceļojumi pagātnē varētu izmainīt nākotni. Pēc viņa vārdiem, ceļojot laikā, cilvēkus vienlaicīgi pārvietojas citā laikā un citā, paralēla telpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!