Foto: AP/Scanpix
Alberta Einšteina relativitātes teorija atguvusi savas pozīcijas - starptautiskā neitrīno izpētes grupa atzinusi, ka paziņojums par šīs elementārdaļiņas spēju pārsniegt gaismas ātrumu, kas nonāca pretrunā ar Einšteina teoriju, bijis kļūdains.

Kioto notikušajā konferencē neitrīno izpētes grupas pārstāvji atzinuši, ka maijā notikušais atkārtotais eksperiments nav apliecinājis, ka šī elementārdaļiņa kustās ātrāk par gaismas ātrumu, vēsta "Itar Tass". Līdz ar to apgāzts apgalvojums, kas lika apšaubīt mūsdienu fizikas pamatus, kas balstās uz Einšteina relativitātes teoriju.

Iepriekš CERN un Itālijas laboratorijas Gransaso fiziķi pērn septembrī paziņojuši, ka, strādājot ar protonu superpaātrinātāju Ženēvā, reģistrējuši neitrīno, kas kustas nedaudz ātrāk par gaismu un līdz ar to nonāk pretrunā ar Einšteina speciālo relativitātes teoriju, saskaņā ar kuru gaismas ātrums ir maksimālais iespējamais, ko var sasniegt fizisks ķermenis.

Neitrīno ir neitrālas daļiņas ar niecīgu masu, kuras gandrīz nereaģē ar citām daļiņām. Neitrīno brīvi lido cauri matērijai, un tikai dažus no tiem iespējams reģistrēt ar īpašiem detektoriem.

OPERA oficiālais pārstāvis Antonio Ereditato gan toreiz uzsvēris, ka vēl ir pāragri runāt par Einšteina speciālās relativitātes teorijas apstrīdēšanu. Viņš norādījis – pagaidām OPERA fiziķi tikai ir ieguvuši interesantus rezultātus, kurus nespēj izskaidrot, un piedāvā visai zinātnes sabiedrībai izzināt tos.

"Mums bija kaut kas jāsaka. Mēs nevarējām noklusēt šos datus – tas nebūtu godīgi," toreiz sacījis Ereditato.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!