Divus gadus pēc pirmā privāti finansētā lidojuma kosmosā jau vairāk kā ducis kompāniju attīsta raķeškuģus, lai nogādātu vienkāršus bagātus cilvēkus ārpus atmosfēras.
Vairākas privātes kompānijas šogad sāks būvēt savus prototipa kuģus ar plāniem jau nākamā gada sākumā veikt lidojumus un, ja viss ies veiksmīgi, pirmais tūrists galaktikas atpūtas braucienā varēs doties 2007. gada beigās vai 2008. gada sākumā.

Atšķirībā no Aukstā kara kosmosa sacensības starp ASV un PSRS šī sacensība notiek starp pakalpojumu piedāvātājiem, kuru konkurence varētu kādreiz panākt, ka lidojums kosmosā kļūtu pa kabatai arī vienkāršajam cilvēkam.

Pagaidām komerciālie kosmosa lidojumi ir ekskluzīvs klubs. Pēdējo paris gadu laikā trīs tūristi ir samaksājuši apmēram 20 miljonus dolāru katrs par lidojumu krievu raķētē uz orbitējošo kosmosa staciju. Ceturtais gandrīz-tūrists - Lēnss Beiss no kādreizējās tīņu grupas N Sync - izgāja astronautu treniņu, bet nespēja sagādāt naudu lidojumam.

Gaidāmie lidojumi komerciālajos kosmosa kuģos nebūs tik tāli kā pirmo tūristu veiktie - tie sasniegs tikai suborbitālokosmosu, apmēram 60 jūdžu augstumā, vietu, ko parasti uzskata par pārējā Visuma sākumu. Tā kā privātajiem kuģiem pietrūkst ātruma iekļūšanai Zemes orbītā, šie lidojumi pēc būtības notiks pēc augšā-lejā principa, tie ilgs apmēram divas stundas un nodrošinās kādas piecas minūtes bezsvara stāvoklī.

Lielākā no jauno pakalpojumu piedāvājošajām kompānijām ir Virgin Galactic, britu miljardiera Ričarda Brēnsona, dibināts uzņēmums. Tā paredz, ka pirmajiem pasažieriem lidojums izmaksās 200 000 dolārus. Pirmajā lidojumā piedalīšoties arī pats Brēnsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!