Augstu Ararata kalnā Austrumturcijā ir dīvaina kalna "anomālija", par ko kāds pētnieks apgalvo, ka tai ir bībeliska nozīme. Lidmašīnu, informācijas savācošu satelītu un komerciālo tālvadības kosmosa kuģu iegūtie attēli apgādā intensīvu intriģējošās dīvainības pētīšanu. Bet joprojām nav skaidrs, vai anomālija ir kāda dabas dīvainība, rotaļīgas ēnas, cilvēka veidota struktūra vai pilnīgi nekas.
Kas tā lai arī nebūtu, interesantā anomālija atrodas 4663 metru augstumā Ararata kalna ziemeļrietumu stūrī un tā ir gandrīz nosegta ar ledu. Visvienkāršākais to būtu nosaukt par dīvainu akmens veidojumu, bet vismaz profesors Porčers Teilors no Ričmondas universitātes Virdžīnijā uzskata, ka tas varētu būt Noasa šķirsta atliekas un ar šīs parādības pētīšanu P.Teilors nodarboja jau 13 gadus.

"Es to saucu par savu satelītu arheoloģijas projektu", saka Teilors. Tas ir pasākums, kas izmanto QuickBird, GeoEye's Ikonos kosmosa kuģa, Kanādas Radarsat 1, un dažādus satelītu attēlus.

Teilora mērķis ir izmantot šo attēlus, lai Ararata anomāliju padarītu sabiedrībai skaidru, tāpat kā ieinteresēt zinātniekus, attēlu analītiķus un citus ekspertus. Par Noasa šķirsta sāgu Teilors uzreiz paskaidro, ka ir cilvēki, kas to uzskata par teiku, kamēr citiem tā ir patiesība. Kā lai arī nebūtu, anomālija var nebūt ledus līnijas, sniega un akmens robežlīnija, bet gan kaut kas cilvēka veidots, tā apgalvo Teilors. "Es palieku pie uzskata, ka, ja tās ir kaut kā cilvēka veidota atliekas, tad tam potenciāli var būt bībeliskas proporcijas.

Tikām visu laiku palielinās ekspertu tīkls, kas mēģina noskaidrot patiesību par šo anomāliju. Tā attēlu analītiķis Rods Francs no SunTek Media Group/RiteImage Inc. pēc Teilora piedāvāto Ararata anomālijas attēlu apskates un papildus analīzes veikšanas apgalvo: "Man arī šķiet, ka anomālijas forma šķiet atbilstoša riņķim. Es nezino, ka tas nozīmē un vai vispār kaut ko nozīmē, bet man tas šķiet interesanti."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!