Farmaceitiskas kompānijas izgudro slimības, lai pārdotu vairāk zāļu, brīdina pētnieki.
Pētnieki no Austrālijas Ņūkāslas universitātes apgalvo, ka kompānijas pakļauj riskam veselus cilvēkus, "medicinizējot" tādus stāvokļus kā menopauze. Tikām farmācijas industrija noliedz, ka tā izgudrojot slimības.

Pētījuma autori Deivids Henrijs un Rejs Mojnihans kritizē mēģinājumus ASV sabiedrību pārliecināt, ka 43% sieviešu cieš no seksuālas disfunkcijas. Viņi tāpat apgalvo ka tādi riska faktori kā augsts holesterīna līmenis un osteoporoze tiek pasniegti kā slimības, kamēr reti sindromi tiek pārspīlēti.

Pētījuma atskaitē apgalvots: "Slimību industrija ir slimības pārdošana, paplašinot slimības robežas un palielina tirgu ārstniecības līdzekļu pārdevējiem un sniedzējiem." Tāpat pētnieki uzskata, ka "to skaidri parāda daudzas farmācijas industrijas finansētas slimību informācijas kampaņas - kas biežāk par mērķi izvirza pārdot zāles, nevis informēt vai izglītot cilvēkus par izvairīšanos no slimības un veselības saglabāšanu." Campaigns

Lielbritānijas Farmācijas industrijas pārstāvis Ričards Lejs tikām apgalvoja, ka pētījums pamatā attiecas uz ASV, kur zāļu industrijai ir daudz vairāk nekā citur brīvības savu produktu publiskā reklamēšanā. Tāpat viņš atzīmēja, ka nav pareizi teikt, ka industrija izgudro slimības, jo tie ir ārsti, kas izlemj, kā ārstēt cilvēkus, un nevis farmaceiti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!