Foto: AFP/Scanpix/LETA
Sarkanā paklāja pasākumos pieticīgi tērptas dāmas mūsdienās nav retums, tomēr dažās valstīs uzskati ir krietni vien konservatīvāki. Plašu rezonansi izraisījusi 44 gadus vecā ēģiptiešu aktrise Ranja Jusefa, kura Kairas Starptautiskajā kinofestivālā aizvadītajā nedēļā gozējusies caurspīdīgā vakartērpā, kas atsedzis viņas kājas. Sieviete tikai par mata tiesu paglābusies no stāšanās tiesas priekšā.

Ēģiptē, kā zināms, ir liels musulmaņu īpatsvars, un aktrises izvēlētais tērps daļai sabiedrības šķitis pārāk provokatīvs un piedauzīgs. Trīs ēģiptiešu advokāti Jusefas apģērba dēļ pat vērsušies tiesā, vēsta izdevums "The New York Times".

Viens no advokātiem, Samirs Sabri, ziņu aģentūrai AFP aizvadītājā nedēļā bija norādījis, ka Jusefas tēls "neatbilda sabiedrības vērtībām, tradīcijām un morālei un tādējādi grāva ne tikai festivāla, bet arī Ēģiptes sieviešu reputāciju".

Aktrise ar sociālo tīklu starpniecību vēlāk izplatīja publisku atvainošanos, kurā bija norādījusi, ka, iespējams, pārsteigusies ar kleitas izvēli un nav nojautusi, ka tā izsauks tik daudz dusmu.

Kā vēsta ārzemju mediji, Jusefai janvārī bija paredzēts stāties tiesas priekšā. Ja aktrise tiktu atzīta par vainīgu, viņai draudētu brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem.

Tiesa, pirmdien, 3. decembrī, advokāti izplatījuši publisku paziņojumu, kurā teikts, ka pret sievieti vērsto apsūdzību nolēmuši atsaukt, jo viņa publiski atvainojusies un paudusi nožēlu par savu rīcību.

"Mēs aicinām visus māksliniekus un citas publiskas personības, kas ir paraugs un ideāls daudziem Ēģiptes jauniešiem, piedomāt pie savas izturēšanās un uzvedības," teikts advokātu izplatītā paziņojuma noslēgumā.

Tiesa, jāatzīmē, ka daudzi aktrisei arī pauduši publisku abalstu un norādījuši, ka likt cietumā kādu kleitas dēļ ir pilnīgs absurds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!