Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins publikas priekšā ir jau 23 gadus. Apmēram ap 2008. gadu viņš tā pamatīgāk iekritis estētiskās medicīnas apskāvienos, pūloties visos veidos saglabāt savu mačo tēlu. Opozicionāra Alekseja Navaļnija komanda izpētījusi, kas tad īsti ar Putina seju gadu gaitā darīts.

Ārsti, kosmetologi, plastiskās ķirurģijas speciālisti – tie visi šobrīd stāv aiz Krievijas līdera sejas, teikts žurnālistes Irinas Alemanas sižetā par Putina kaislību uz estētisko medicīnu. Putinam esot kombinēta sejas āda, normāla miesasbūve un viņš pārstāvot tā dēvēto jaukto novecošanās tipu, kam raksturīga slieksme uz sejas tūsku un ķermeņa apaļīgumu.

Gadsimtu mijā Putina sejā varēja redzēt tā sauktos maisiņus zem acīm, bet nu jau daudzus gadus to tur vairs nav. Arī acis šķiet mainījušas formu, vaigu kauliem nu ir cita forma, un āda ir nogludināta – atstātas tikai dažas horizontālās rievas pierē un ne pārāk izteiktas smieklu krunciņas acu sānos.

Kā vēsta Navaļnija komanda, pirmie ķirurga pieskārieni Putina sejā manīti 2004. gadā, kad viņš, būdams 52 gadus vecs, pieteica karu krunkām sejā. Izmantotas botulīna toksīna injekcijas galvenokārt pierē, starp uzacīm un vaigu apvidū. Visticamāk, ādas kvalitātes uzlabošanā pastrādājis pīlings un lāzerprocedūras. Līdz pat sava otrā termiņa beigām Putins aprobežojies tikai ar botoksa injekcijām.
Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Tad 2008. gadā tiešā vara uz četriem gadiem tika nodota Dmitrija Medvedeva rokās, un ap šo laiku Putins nudien pamatīgi nodevās jaunības atsaukšanai un mačo tēla kultivēšanai. Kā skaidro antropologs Aleksejs Jurčaks, šo periodu daudzi atceras no groteskajām fotogrāfijām ar Putina kailo torsu dažādās vīrišķīgās aktivitātēs: "Tam visam bija uzdevums parādīt, ka Putins ne tikai joprojām ir lieliskā formā, bet arī nemainās, nenoveco. Kā simbols nemirstīgumam! Botulīna injekcijas ir veids, kā norobežoties no novecošanas, un tā nav tikai personiska indivīda vēlme, bet gan politisks vēstījums par viņa nemirstīgumu," spriež antropologs.
Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Laika posmā no 2008. līdz 2012. gadam Putins pastiprināti aizrāvās ar ķermeņa treniņiem. 2010. gadā viņam pirmo reizi veikta sejas plastiskā operācija. Ar hialuronskābes filleru palīdzību likvidēti maisiņi un loki zem acīm. Ar filleriem arī pacelti vaigi.
Foto: Reuters/Scanpix/LETA
2012. gadā viņam veikta blefaroplastika jeb acu plakstiņu operācija skaidrākam skatam. Kad Putins uzstājās Sarkanajā laukumā pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas – kad viņš atgriezās pie varas, – viņa acis asaroja. Kā stāsta žurnāliste, tās nebija emocijas, bet gan pēcoperācijas blakne. To apliecina plastikas ķirugs Dmitrijs Slosers: "Asarošana mēdz būt pēc apakšējo plakstiņu operācijām. Asaru piles nekontrolējami tek pār vaigu, pietiek tikai uzpūst vējam. Toreiz viņam pavisam nesen bija veikta operācija, lai paceltu plakstiņus, tās asaras noteikti nebija dabiskas," pārliecināts ir speciālists.
Foto: AP/Scanpix/LETA
Putina algotie meistari turējuši rūpi par to, lai viņa seja nepārvērstos pārāk svešāda, kā tas mēdz gadīties ar plastiskās ķirurģijas upuriem. Tas gan nav ļāvis izvairīties no komentāriem, ka Putina seja nu ir "botoksa ģīmis". Šādi komentāri sociālajos tīklos sāka parādīties ap 2015. gadu. Jau gadu vēlāk diktators ķērās pie sejas ovāla uzfrišināšanas – savilkta āda žokļa daļā, lai tādējādi cīnītos ar gravitācijas ietekmi uz ādu un taukaudiem.
Foto: Reuters/Scanpix/LETA

2016. gadā viņam ar filleriem piepacelti vaigu gali, veidojot tos nedaudz kvadrātiskus. Tādas manipulācijas parasti veic, lai sejas pantus padarītu izteiktākus, asākus, vīrišķīgākus. Taču Putina gadījumā tas īsti labi nedarbojās, jo uzlabojumi gāja roku rokā ar pieņemšanos svarā, proti, seja kļuva apaļāka un viņš sāka izskatīties uzblīdis, nevis vīrišķīgs.

Aptuveni ap šo laiku arī parādījās pirmās runas, ka Putins varētu būt smagi slims ar kādu nelāgu kaiti. Tā runā arī šobaltdien, tomēr ķirurgs Slosers uzskata, ka prezidentam nekas nāvējošs nekaiš.

Kāda kosmetoloģe vārdā Anastasija sižetā vēsta, ka pirms 13 gadiem Putins cilvēkos parādījās tikai tad, kad estētisko manipulāciju redzamākās sekas jau ir beigu fāzē vai jau pagaisušas. Injekcijas un operācijas viņam tika veiktas dozēti, lai prezidents pavisam nepazaudē mīmiku.
Foto: AP/Scanpix/LETA
2012. gadā no visa paveiktā viņam jau sākusies tūska, bet 2020. gadā Putins darījis visu, lai sejas panti atgūtu maskulīnas formas. To galvenokārt panāk ar sejas apakšējās trešdaļas uzlabojumiem. "Iespējams, viņam ielikti žokļa implanti," spriež daktere.
Foto: AP/Scanpix/LETA
2021. gada nogalē savā Jaungada runā, viņasprāt, Putins izskatījies pēc "veselīga alkoholiķa", proti, vīrietis ir pieņēmies svarā, paralēli veiktas ierastās pildvielu injekcijas sejā, āda ir nostiepta, bet viss kopā izskatās pēc pietūkuma. "Šis ir brīdis, kad ar filleriem vajag ļoti uzmanīties, jo tie dod uzblīdušu efektu," – tā kosmetoloģe.
Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vienlaikus Putins vairs neesot spējīgs no injekcijām atteikties, jo viņš "jau pieradis sevi redzēt glītu, savilktu un pievilktu". Ja diktators pēkšņi pārtrauktu sevi uzlabot, apmēram 5-7 gadu laikā viņa seja "sabruktu" un viņš maksimāli ātri novecotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!