Foto: AFP/Scanpix
Labi nodrošināti cilvēki bieži ir pārliecināti, ka viņu bērniem panākumi dzīvē jāgūst pašu spēkiem, nebalstoties uz vecāku sūri grūti sapelnīto kapitālu.

Mūsdienās gan tā notiek samērā reti, tomēr vairāki slaveni bagātnieki jau paziņojuši, ka īpašumus novēlēs labdarībai, nevis pašu pēcnācējiem.

Kā uzskata, piemēram, miljardieri Bils Geitss un Vorens Bafets (abi attēlā), bagātība atņemtu atvasēm jebkādu stimulu kaut ko sasniegt pašu spēkiem.

Uzņēmējs Vorens Bafets


Foto: AFP/Scanpix
Astoņdesmit divus gadus vecais miljardieris
Vorens Bafets
, kuram ir trīs bērni un īpašums veido vismaz 47 miljardus ASV dolāru, jau apsolījis 89 procentus savu bagātību novēlēt mazturīgajiem. Runājot par saviem bērniem, Bafets atklājis, ka piešķir viņiem pietiekami daudz līdzekļu, lai nodarbotos ar sirdij tīkamu darbu, bet ne tik daudz, lai viņi nedarītu vispār neko.

Ņujorkas eksmērs Maikls Blumbergs


Foto: AFP/Scanpix
Visbagātākajam mēram Ņujorkas vēsturē ir 71 gads un divi bērni. Blumberga īpašumu vērtība tiek lēsta ap 19 miljardiem dolāru. Visu īpašumu viņš plāno novirzīt labdarībai kampaņas
Dāvinājuma zvērests
ietvaros, jo bērniem, pēc viņa vārdiem, nauda jāpelna pašiem.

Microsoft dibinātājs Bils Geitss


Foto: AFP/Scanpix

IT impērijas valdniekam Bilam Geitsam ir 57 gadi un trīs bērni. 2010. gadā par pasaules bagātāko uzņēmēju uzskatītāis Geitss publiskoja savu mantojumu, saskaņā ar kuru katram no bērniem pienāksies tikai 0,02 procenti no viņa 59 miljardus dolāru lielā īpašuma. Lai arī skaitlis šķiet niecīgs, tomēr, izrādās, summa izrādījusies visnotaļ iespaidīga - aptuveni 10 miljoni dolāru katrai atvasei.

Basģitārists Džīns Simonss


Foto: AFP/Scanpix

Leģendārās rokgrupas Kiss basģitārists šobrīd ir 63 gadus vecs divu bērnu tēvs. Viņš ir cieši pārliecināts, ka bērniem dzīvē viss jāsasniedz pašu spēkiem - tāpat kā viņš to savulaik spēja izdarīt pats. Simonsa kapitāls šobrīd sasniedzis 300 miljonus dolāru.

Farmaceits Bernards Markuss

Foto: AFP/Scanpix
Astoņdesmit četrus gadus vecā farmācijas impērijas dibinātāja un uzņēmēja Bernarda Markusa īpašumus vērtē 1,5 miljardu dolāru apmērā. Viņš ir paziņojis, ka paredzējis saviem trim bērniem novēlēt tikai daļu īpašuma, un tas tiek darīts viņu pašu labā, lai nelaupītu viņiem stimulu darboties pašiem. Savukārt naudu miljardieris plāno ieguldīt labdarības fondā.

Viesnīcu magnāts Viljams Barons Hiltons


Foto: AFP/Scanpix
Viesnīcu
Hilton
ķēdes īpašniekam Viljamam Baronam Hiltonam šobrīd ir 85 gadi, un viņš ir astoņu bērnu tēvs. Miljardieris nolēmis novēlēt 97 procentus savas bagātības labdarības organizācijai
Conrad N. Hilton Foundation
. Savā laikā Viljama tēvs Konrāds Hiltons arī ziedoja praktiski visu īpašumu labdarībai. Tomēr dēls tēva novēlējumu apstrīdēja un tiesas ceļā ieguva ievērojamu daļu vecāku īpašuma.

Komponists Endrū Loids Vēbers


Foto: AFP/Scanpix

Sešdesmit četrus gadus vecajam komponistam Endrū Loidam Vēberam (64) ir pieci bērni. Slavenais komponists un miljonārs, kura īpašums jau pārsniedzis 700 miljonus ASV dolāru, vēlas kalpot mākslai arī pēc nāves. Lielu daļu savu īpašumu Vēbers novēlējis muzikālās izglītības attīstībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!