Foto: Vida Press
Beļģijā noslēgusies septiņus gadus ilgusi tiesas prāva, pēc kuras 85 gadus vecais bijušais karalis Alberts II publiski atzina, ka viņa ārlaulības attiecībās pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados piedzimusi meita. Alberts II šo faktu centās neatklāt gadu desmitiem, taču nu DNS analīzes apstiprinājušas paternitāti, vēsta ārvalstu mediji.

Veikt DNS analīzes monarham piesprieda Beļģijas tiesa. Tās apliecināja, ka Alberts II ir tēvs beļģu māksliniecei un skulptorei Delfīnai Bēlai (51). Tiesāšanās par paternitātes atzīšanu sākās 2013. gadā, kad Alberts II atteicās no troņa, līdz ar to zaudējot tiesisko imunitāti.

Visus šos gadus karalis visādi centās neatzīties ārlaulības grēkā, taču Bēla apgalvoja, ka laika posmā no 1966. gada līdz 1984. gadam viņas mātei, sabiedrības elites pārstāvei un baronesei Sibillai de Selī Lonšānai bija mīlas dēka ar tā brīža troņmantnieku Albertu. Gan Lonšāna, gan Alberts tobrīd bija precēti cilvēki.

Māksliniece Bēla teju 15 gadus apgalvoja, ka ir karaļa meita, līdz visbeidzot vērsās tiesā. Alberts II ilgstoši atteicās veikt paternitātes testu, tomēr tiesa pērn maijā viņam piesprieda sniegt savus bioloģiskos datus, par katru kavējuma dienu liekot maksāt 5000 eiro soda naudu.

Nule veiktais DNS tests apstiprināja, ka Bēla ir Alberta II bioloģiskā meita. Alberts II 1959. gadā apprecējās ar Paolu, pārim ir trīs bērni, no kuriem Filips ir pašreizējais Beļģijas karalis. Par to, ka pāra attiecībās ir problēmas, karalis publiski pastāstīja jau pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, taču juridiski laulība netika šķirta, un abi ir kopā joprojām.

Delfīnes Bēlas advokāti paziņojumā pauda, ka "jūt atvieglojumu" par ilgās prāvas noslēgumu, tomēr ar to paternitātes atzīšanu sāga vēl nebeigsies. Lai gan Bēlu uzaudzināja viņas patēvs un par dzīves apstākļiem sieviete nevarēja sūdzēties, advokāti apgalvo, ka mākslinieces dzīve tiesvedību dēļ izvērtusies "īstā murgā", kas turklāt apliecinot Alberta cilvēcīguma un mīlestības trūkumu.

Bēlas advokāts Marks Utendeils telekompānijai RTL pauda: "Viņai ir bioloģiskais tēvs, kurš viņu brutāli atraidīja un noliedza brīdī, kad fakts par ārlaulības bērnu nāca klajā," piebilstot, ka kliente nevēlas, lai šādu pašu paternitātes tiesvedību nastu nāktos nest viņas diviem bērniem. Bet Alberta II pārstāvji tiesas iznākumu komentēja šādi: tiesiskā paternitāte ir viens, bet pavisam kas cits ir fakts, ka karalis nekādā veidā nav piedalījies meitas audzināšanā un lēmumu pieņemšanā, un ka karalis ir nolēmis ar "godu un cieņu beigt šo sāpīgo procedūru".

Karalis Alberts II tronī kāpa 1993. gadā un valdīja līdz 2013. gadam. DNS testa rezultāts gan varētu nozīmēt sāgas turpināšanos, jo aktuāli kļūs mantojuma jautājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!