Foto: F64
Laikā, kad cilvēki aktīvi dodas uz pirtīm un nereti sajauc arī pilsētas, pirtniece Elita Drāke (attēlā) brīdina, ka pirtī iet alkohola reibuma var izrādīties letāls solis - viena glāzīte alkohola var beigties ar nāvi.

"Īsta pirts ir tā, kuru kurina ar malku un kurā ir pieejams auksts ūdens, nevis silts vai karsts. Arī ar gāzi apkurināmās pirtis nav tās veselīgākās. Sauna ar klātiem galdiem nav pirts - tā ir jauniešu interpretācija par to, kādai ir jābūt pirtij," sarunā ar izklaides portālu Mango skaidro Elita.

Pirtniece uzsver, ka nekādā gadījumā nedrīkst iet pirtī alkohola reibumā, kā to bieži dara jaunieši, svinot dzimšanas dienas un rīkojot ballītes pirtī.

"Ir jāizvēlas - pirts vai alkohols, jo abas lietas nav apvienojamas. Atbilde, kāpēc nevar, slēpjas cilvēka organismā. Karstums paātrina asinsriti, orgāni darbojas ātrāk, svīšanas pamatā izdalās kaitīgās vielas. Ieejot pirtī alkohola riebumā vai lietojot alkoholu, sēžot uz lāviņas, tas uzreiz nonāk asinsritē un jebkura alkoholiska dzēriena simts grami var būt nāvējoši.

Iesaku aizdomāties par to, kas notiek, izdzerot glāzi pirtī un glāzi diskotēkā. Kad ātrāk izdodas noreibt? Šādi jebkurš pats izsecinās, ka alkohols apvienojumā ar pirti reiboni dod ātrāk, jo uzreiz nonāk asinsritē," skaidro Elita.

Drāke stāsta, ka pat tad, ja jaunietis neizjūt sekas, tas nenozīmē, ka to nav, - pēc gadiem šādi pirts apmeklējumi atsauksies uz aknu un sirds slimībām.

"Cilvēkos valda stereotips, ka publiskajās pirtīs visi sēž pliki un viens otru vēro, bet tā nebūt nav. Ja kādam ir iekšēji kompleksi, kas rada grūtības plikam atrasties citu cilvēku vidē, pastāv iespēja ietīties palagā vai uzvilkt pirts svārkus," pamāca Elita.

Drāke uzsver, ka cilvēkam, apmeklējot pirti, nav jāizrādās, bet jābauda šis intīmais process pašam ar sevi. "Cilvēki nevēro viens otru pirtīs, nevienam nav tam laika. Pirtis pilda citas funkcijas - tā nav iespēja doties uz vietu, kur vērot daudz plikumus," skaidro Elita un iesaka neapmeklēt pirtis sintētiskajos peldkostīmos, kas nebūt nenāk par labu pašai valkātājai un viņas veselībai, jo āda zem peldkostīma daļām neelpo, tikai sakarst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!