Foto: F64

Oktobrī Latvijā pirmo reizi izdots pagaidām vienīgais e-žurnāls lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) jauniešiem Baltijā Skapis, kura pirmajā numurā, protams, publicēta intervija ar žurnālistu Kārli Streipu (attēlā) - vienu no retajiem sabiedrībā zināmajiem gejiem, kas neslēpj savu seksuālo orientāciju.

Ilgu laiku Streips ir dēvēts par "Latvijas vienīgo geju", un šādi viņš pieteikts arī žurnāla Skapis pirmā numura intervijā, bet šis apzīmējums pašam vīrietim nav traucējis - tas viņu drīzāk uzjautrinājis.

"Ja jau vienīgais gejs, tad man būtu grūti atrast kādu, ar ko kopoties, bet tā reāli nebija. Ilgus gadus es biju vienīgais sabiedrībā redzamais cilvēks, kas bija gatavs runāt atklāti, tāpēc arī tā sanāca," skaidrojis Streips.

Tāpat intervijā Streips visnotaļ skarbus vārdus veltījis pašmāju LGBT pārstāvju salīdzinoši nelielajai publiskajai aktivitātei, ko žurnālists skaidrojis ar interneta lietošanas popularitāti - cilvēki savas vēlmes un vajadzības var apmierināt globālajā tīmeklī un publiska darbība viņiem nav nepieciešama.

"Tu tur vari atrast otru cilvēku, tu tur vari paseksot, tur var darīt visas lietas pēc kārtas, un tas nozīmē, ka tev vairs nav jāiet kaut kur publiski. Mēs paliekam it kā noslēgtāki, līdz ar to parādās jautājums, vai sabiedriski politiskai LGBT kustībai vispār ir kāda jēga. (..)

Latvijā gados jauniem cilvēkiem nav iemesla būt par kaut ko sašutušiem, pie tam viņi sevi var pilnībā realizē internetā. Bet, esot ar kaut ko neapmierinātiem, viņiem ir iespēja pārcelties uz Londonu," procesus sabiedrībā raksturojis Streips.

Viņš gan norādījis arī uz interneta lietošanas popularitātes plusiem - jaunieši vairs nebaidās atklāt savu seksuālo orientāciju.

"Mani stiprina tas, ko es redzu internetā. Cik daudz jauniešu tajos pašos draugos bez jebkādiem kompleksiem saka: es esmu gejs vai lesbiete. Daudzi ar savu fotogrāfiju piedalās portālā gay.lv. Manuprāt, šis ir īstens paaudžu jautājums, jo paaudze, kas aug tagad, būs bez kompleksiem, internetā viņi būs redzējuši ne to vien," uzskata žurnālists.

Jaunajā izdevumā Streips, kurš pats no skapja iznācis jau 16 gadu vecumā, arī citus seksuāli citādi orientētos mudina sabiedrībai atklāt savu orientāciju, jo pretējā gadījumā viņi paši sevi padara nelaimīgus.

Pašam Streipam jau ilgāku laiku ir pastāvīgas attiecības, bet savu mīļoto vīrieti viņam no plašākas sabiedrības atpazīstamības izdevies pasargāt. Lai gan Streips ir viens no tiem, kurš iestājas par to, ka arī diviem viena dzimuma pārstāvjiem ir atļauts veidot likumīgas partnerattiecības, viņam pašam personīgajā dzīvē tas neesot aktuāli un arī precēties viņš nealkst.

"Es neesmu īpaši domājis par precēšanos. Ja es Latvijā apprecētos, tad jau droši vien medusmēnesī aizvestu cilvēku uz Ameriku atrādīt radiniekiem," smejoties savu  ideālo medusmēnesi raksturojis Streips.

Uz jautājumu, kur, viņaprāt, ir vissmukākie puiši, žurnālists viennozīmīgi slavējis pašmāju stiprā dzimuma pārstāvjus.

"Protams, ka Latvijā. Tā nelaime ir, ka Latvijā ir ļoti skaisti jauni cilvēki, kuri ļoti slikti noveco - pīpēšanas un alkohola dēļ. Latvijā nav sevišķi daudz seksapīlu vīriešu ap četrdesmit piecdesmit, kas būtu labs piemērs," sabiedrības vērojumos dalījies Streips.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!