Foto: F64

LNT raidījuma Lapsa virtuvē vadītāja Liene Tomsone (attēlā) ir liela sēņu ēdienu cienītāja un atklāj kādu ātri pagatavojamu gardumu, kuru ikvienam vajadzētu izmēģināt lielajā sēņošanas sezonā.

"Man ir savs mīļākais sēņu ēdiens, kas ir reizē ļoti garšīgs un viegli pagatavojams," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta Tomsone, kura pati ir veģetāriete, tāpēc labprāt iekļauj ēdienkartē sēnes.

Viņas iemīļotā ēdiena pagatavošanai vajadzēs apmēram piecus lielus kartupeļus, eļļu, sviestu, garšvielas, pusi sīpola, apmēram puskilogramu pašu lasītas cepamās sēnes, nedaudz ķiploka, divas olas, Filadelfijas vai svaigā siera paciņu, saldo krējumu, karoti miltu un apmēram 50 gramus siera. Gaļas mīļotāji var pievienot arī nedaudz žāvētās vai maltās gaļas.

"Kartupeļus nomizo, sagriež plānās ripiņās un liek cepamajā traukā tā, lai tie aptuveni divās, trīs kārtās nosegtu trauka apakšu. Pirms tam traukā ielej nedaudz olīveļļas. Pārkaisa kartupeļus ar sāli, pipariem, var uzbērt sauso timiānu. Cep cepeškrāsnī 180 līdz 200 grādu temperatūrā, kamēr tie ir gandrīz mīksti.

Tad uzliek pussīpola ripiņas, pārslaka ar eļļu un pacep vēl nedaudz," stāsta raidījuma vadītāja. Paralēli kartupeļu cepšanai uz pannas sviestā jāapcep sēnītes, kurām gaļas mīļotāji klāt var piecept gabaliņos sagrieztu žāvētu gaļu vai malto gaļu. Var pievienot nedaudz ķiploka.

"Lielā bļodā sakuļ olas, Filadelfijas vai svaigo sieru, ja vēlas - pievieno saldo krējumu un nedaudz miltu, bet to var arī nedarīt. Masā ierīvē sieru, pēc garšas pievieno garšvielas un sajauc masu ar apceptajām sēnēm. To visu pārlej kartupeļiem un cep krāsnī, kamēr siers kļūst zeltaini brūns. Beigās uzliek timiāna zariņu, kas labi iet kopā ar sēnēm," recepti atklāj Tomsone.

Gardumu iespējams ēst divos variantos - kā siltu sacepumu ar krējumu vai aukstā veidā kā pīrāgu. Pavārmākslas speciāliste iesaka izmantot rudens piedāvātās veltes un gatavot kārumus no pašu lasītām sēnītēm.

"Sēnes ir veselīgas, jo tās bagātas olbaltumvielām, minerālvielām un vitamīniem. Tās ir labas tievētājiem, jo ir ļoti sātīgas - pietiks apēst nedaudz, lai būtu paēdis. Tomēr jāatceras, ka sēnes ir grūti sagremojamas, tāpēc uz nakti tās saēsties nevajadzētu - labāk sēņu ēdienus baudīt pa dienu," iesaka Tomsone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!