Foto: AFP/Scanpix

Pasaules preses reakcija uz visskandalozāko epizodi pasaules futbola čempionātu finālu vēsturē vēl joprojām ir ienesīgs avots Itālijas izlases un Milānas Inter kluba aizsargam Marko Materaci.

Kā atceras futbola līdzjutēji, 2006. gada čempionāta finālā Francijas izlases līderis Zinedins Zidans pēc aizskaroša Materaci izteikuma ar galvu iesita pēdējam pa krūtīm, par ko tiesnesis Zidanu noraidīja no laukuma, tādējādi liegdams viņam piedalīties spēlēs turpinājumā (skat. video).

Tagad Londonas Augstākā tiesa paziņojusi spriedumu prasībā, ko Materaci bija izvirzījis pret britu laikrakstu The Daily Mail. Tā kā precīzi neviens nezina, kas tieši izraisīja Zidana dusmas, presē ne reizi minēti iespējamie varianti. Piemēram, The Times, The Sun un Daily Star kā iespējamo frāzi savulaik minēja: "Tu esi teroristu maukas dēls". Šoreiz The Daily Mail nācies šķirties no ievērojamas naudas summas, jo laikraksts spekulējis ar to, ka Materaci izteicis rasistiskus apvainojumus (Zidans ir nepraktizējošs musulmanis no Alžīrijas).

Jau iepriekš Materaci bija uzvarējis tiesas prāvā pret jau minēto Daily Star, kurā cita starpā tika minēts, ka Materaci toreiz neglaimojoši izteicies par Zidana ģimeni un jo īpaši viņa māsu.

Papildu tiesas prāvām Materaci pelna arī no nelielas grāmatiņas
Ko es patiesībā pateicu Zidanam
, kurā apkopoti 249 iespējamie varianti, ko viņš varētu būt pateicis Zidanam, lai izraisītu šādu reakciju. Variantu starpā, piemēram, ir šādi apvainojumi: "Pēc Fuko nāves franču filozofija ir kļuvusi pilnīgi nebaudāma", "Jūs vēl neesat zaudējuši spēli, bet tu jau esi noskuvis galvu" un tamlīdzīgi. Tiesa, īstie vārdi Materaci grāmatiņā tā arī nav publicēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!