Foto: Vida Press
Nīderlandes troņmantniece varētu apprecēties ar sava dzimuma personu un tik un tā būt karaliene, pavēstījis Nīderlandes premjerministrs Marks Rute. Lai gan Nīderlandē viendzimuma pāru laulības ir legālas kopš 2001. gada, vienmēr pieņemts, ka šīs tiesības neattiecas uz monarhijas pārstāvjiem, kuri mantos troni.

Pašreizējā Nīderlandes karaļa Vilema Aleksandra un karalienes Maksimas meitai princesei Amālijai šogad decembrī apritēs 18 gadi, un viņa ir troņa mantiniece.

Šogad vasarā kādas grāmatas dēļ Nīderlandes sabiedrībā raisījās diskusijas – kas notiek gadījumā, ja kroņprincese Amālija izvēlas apprecēties ar sievieti? Jāuzsver, ka grāmatā vispār netika vēstīts par Amālijas privāto dzīvi un seksuālo orientāciju, un nekas pagaidām arī neliecina, ka jauniete gatavotos precēties.

Kā vēsta BBC, Nīderlandes premjers Marks Rute atbildējis uz divu savas liberālās partijas biedru uzdoto jautājumu, vai tiks grozīta konstitūcija gadījumā, ja troņa mantiniece izvēlas dzīvi saistīt ar sievieti un vai šādā gadījumā mantiniecei būtu jānoliek savas pilnvaras.

Rute sacīja: "Mēs runājam par teorētiski iespējamām situācijām, bet nākamā karaliene varētu apprecēties ar sievieti. Kabinets nedomā, ka šādā gadījumā troņmantiniecei būtu jāatsakās no troņa."

Vienlaikus premjers nesniedz skaidrību, kas notiek gadījumā, ja monarhu pārim rodas bērni, kas ieņemti ar spermas donora palīdzību vai arī adoptēti. "Tas ir biedējoši sarežģīts jautājums, jo Nīderlandes konstitūcija paredz, ka troni var mantot tikai likumīgs pēcnācējs," skaidrojis Rute. Kopumā šīs situācijas šobrīd tiek izrunātas tikai teorētiski, jo karaliskā laulība jāapstiprina parlamentam, bet līdz tam vēl nav nonācis.

Kroņprincese Amālija nākamgad sāks studēt universitātē, un jauniete ir atteikusies no karaliskās naudas, kas viņai pienākas studiju laikā.

Amālija ir vecākā meita karaļpāra ģimenē. Par kroņprincesi viņa kļuva 2013. gadā, kad viņas vecmāmiņa karaliene Beatrikse atteicās no troņa un valdīt sāka Beatrikses dēls Vilems Aleksandrs, Amālijas tēvs. Ģimenē aug arī 16 gadus vecā princese Aleksa un princese Ariana, kurai ir 14 gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!